Legea concurenței, amendată!

0

Consiliul Concurenței intenționează amendarea corespunzătoare a legii concurenței, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să poată fi solicitate date și informații companiilor active pe piață pentru comparatorul de prețuri pentru carburanți, potrivit președintelui instituției, Bogdan Chirițoiu.

Pentru realizarea acestei aplicații trebuie creată o bază de date care să conțină lista tuturor companiilor care comercializează carburanți, amplasarea geografică a benzinăriilor deținute de fiecare, tipurile de carburanți (benzină și motorină) comercializate în fiecare benzinărie, prețurile la pompă practicate. Ca urmare, intenționăm amendarea corespunzătoare a legii concurenței, astfel încât să se creeze cadrul legal în baza căruia să putem solicita date și informații companiilor active pe piață, ceea ce va permite și monitorizarea activă a prețurilor practicate de companiile petroliere”, a afirmat Bogdan Chirițoiu într-un comunicat remis Agerpres.

Guvernul a aprobat miercuri Memorandumul privind crearea unui sistem de monitorizare a prețurilor pentru carburanți, platformă ce va conduce la transparentizarea pieței pentru consumatori, astfel încât aceștia să poată alege carburanții auto cu cel mai bun raport preț-calitate.

„Creșterea transparenței pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurență pe piața comercializării cu amănuntul de carburanți auto, cu implicații benefice asupra prețului carburanților, dar și asupra calității acestora, serviciilor oferite în stațiile de distribuție a carburanților etc”, se menționează în comunicat.

Urmând exemplul Autorității de Concurență din Germania, Consiliul Concurenței va pemite accesul la baza de date, în anumite condiții, și a altor dezvoltatori de aplicații similare, astfel încât consumatorii să aibă la dispoziție mai multe platforme care vor oferi facilități diferite.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație sectorială pe piața comercializării de carburanți auto, având în vedere rigiditatea observată a prețurilor la comercializarea cu amănuntul a carburanților în România. Acest fenomen a fost constatat din evoluția comparativă a prețurilor practicate în România și a mediei prețurilor la nivel european, dar și din felul în care au evoluat prețurile interne raportat la modificările cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.