MediaSind solicită demisia ministrului Culturii
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Guvernului demiterea ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, ca urmare a declarațiilor din ultima perioadă privind Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și AGERPRES.
„Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, în calitate de partener social în cadrul Agenției Naționale de Presă AGERPRES, analizând ultimele reacții publice și acțiuni ale ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, solicită Guvernului demiterea urgentă a acestuia. SRJ MediaSind consideră că demersurile și declarațiile din ultima vreme ale ministrului, cu referire la Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune și AGERPRES, afectează în mod grav independența instituțiilor publice de media, contribuind, în mare măsură, la știrbirea credibilității acestora”, afirmă reprezentanții sindicatului într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.
SRJ MediaSind susține că „trebuie urmat exemplul democrațiilor consolidate, unde statul de drept se bazează și pe întărirea serviciilor publice de media” și că acestea trebuie puse în serviciul cetățenilor și „nicidecum transformate în instituții de comunicare ale statutului, așa cum doresc ministrul și colegii săi din aparatul Puterii”.
Reprezentanții sindicatului semnalează că, întrebat fiind, într-un interviu, dacă actuala coaliție de guvernare intenționează unificarea celor trei instituții și „încercând un răspuns diplomatic”, Lucian Romașcanu a negat existența unei astfel de intenții în acest moment, dar nu a exclus ideea, „care ar conduce, de fapt, la transformarea SRTV, SRR și AGERPRES în mijloace de propagandă politică”.
Totodată, ei subliniază că, „prin ultimele sale declarații de presă, ministrul devoalează și intenția actualei Puteri de a concedia un număr important de angajați ai AGERPRES”.
„Lucian Romașcanu a solicitat directorului general al agenției, Alexandru Ion Giboi, un proiect de restructurare, cu consecințe severe pentru salariați, care ar fi condus la destabilizarea activității agenției publice de presă a României. În mod paradoxal, deși susține că nu are nimic de reproșat agenției, Lucian Romașcanu consideră că se impune o reducere de personal. Potrivit afirmațiilor directorului general al AGERPRES, 70 ar fi fost numărul persoanelor ce urmau să fie concediate, în opinia lui Lucian Romașcanu”, se mai menționează în comunicat.
MediaSind mai atrage atenția că ministrul Culturii nu a făcut nicio referire la faptul că angajații AGERPRES au cele mai mici salarii din instituțiile publice, fără niciun spor, fără plata orelor suplimentare, deși muncesc și câte 10 — 12 ore zilnic, inclusiv în zilele libere și de sărbătoare legală, pentru ca publicul să fie informat.
„Datorită muncii lor, care pentru ministrul Romașcanu este nesemnificativă, site-ul agerpres.ro are în prezent aproximativ un milion de vizitatori unici lunar, iar clienții instituției au depășit cifra de 500. În loc să propună deblocarea unor posturi din cadrul agenției, în condițiile în care la AGERPRES este nevoie de angajări pentru a face față cerințelor pieței, Lucian Romașcanu cere reducerea numărului de posturi fără a prezenta vreun criteriu obiectiv. De altfel, chiar în programul de guvernare al partidului din care ministrul face parte, PSD, nu sunt prevăzute concedieri în sectorul bugetar, ci dimpotrivă, majorări salariale, se precizează în comunicat.
Reprezentanții SRJ MediaSind afirmă, de asemenea, că „prevalându-se de calitatea de parlamentar”, Lucian Romașcanu a solicitat conducerii agenției informatii privind contractele comerciale, lista cu clienți și oferta comercială, în condițiile în care aceste informații ar trebui să fie confidențiale, atât timp cât AGERPRES își desfășoară activitatea într-un sistem concurențial.