Merkel nu mai vrea ca Turcia să primească fonduri UE

0

Mai multe țări membre ale UE, în frunte cu Germania, au pledat joi pentru o reducere sau o „redirecționare” a finanțării legate de negocierile de aderare cu Turcia, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara.

„Mă voi angaja (…) pentru ca ajutoarele de preaderare la UE pe care le dăm să fie reduse”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. „Este important ca în această problemă Consiliul European să acționeze în mod unit. Este o cerință centrală pentru mine”, a spus Merkel. „Evoluția statului de drept în Turcia se îndreaptă într-o direcție greșită, în opinia noastră, și avem îngrijorări foarte serioase (…), nu numai pentru că mulți germani au fost arestați”, a adăugat ea.

În timpul recentei campanii electorale, cancelarul german a făcut valuri când a anunțat că va propune omologilor săi europeni să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE. Dar Turcia reprezentă un factor esențial în limitarea afluxului de migranți sau în lupta împotriva terorismului jihadist. Totuși, mai mulți politicieni au exprimat joi critici față de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eșuat din iulie 2016. Negocierile de aderare între UE și Turcia „sunt de fapt înghețate, într-un punct mort”, a insistat premierul belgian Charles Michel, informează Agerpres.

UE a înghețat anul trecut deschiderea de noi capitole în cadrul acestor negocieri, începute în 2005, și refuză să modernizeze uniunea vamală cu Turcia atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă. „Turcia este foarte departe de aderare și aceasta va rămâne așa”, a declarat premierul olandez Mark Rutte.

Cu toate acestea, premierii Michel și Rutte consideră că este mai bine ca finanțarea prevăzută în negocierile de aderare să fie „redirecționată” de la guvern spre domenii ca migrația sau organizațiile neguvernamentale turce, a explicat Rutte.

Europenii anticipau o finanțare de preaderare în valoare de 4,45 miliarde de euro pentru Turcia în perioada 2014-2020, dar numai 368 de milioane de euro au fost alocate proiectelor până în prezent.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.