Murăturile, o veritabilă armă anti-cancer

0

Pe lângă faptul că ne asigură aportul de vitamine și minerale pe timp de iarnă, murăturile au și proprietăți anticancerigene. Mare atenție însă la sare dacă sunteți hipertensiv, cardiac sau dacă aveți probleme cu rinichii.

Sunt sau nu sănătoase murăturile? Depinde cum sunt pregătite și ce afecțiuni au cei care le consumă, e răspunsul dat de medici.

Muraturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenţa microflorei de fermentaţie acestea capătă valoare nutriţională deosebita, devenind practic alimente funcţionale probiotice.

Alimentele probiotice îmbunătăţesc digestia, stimulează detoxifierea şi întăresc sistemul imunitar.

„Murăturile reprezintă soluţia pe perioada iernii pentru aportul de vitamine hidrosolubile-A,E,K şi minerale din legume. Sunt o sursă importantă de fibre pe perioada iernii alături de cereale integrale şi fructe.Sunt utile astfel pentru reglarea tranzitului intestinal. În plus, conţin în urma fermentaţiei cantităţi crescute de drojdie cu conţinut bogat în vitamine din grupul B”, spune nutriţionistul Ştefan Ionuţ.

Nici varza murată nu e o alegere nesănătoasă pentru perioada rece. Medicii o laudă pentru faptul că are în compoziție compuşi anticancerigeni, hepatoprotectori, anti-inflamatori – antioxidanti (vitamnele A, C, E, zinc), fibre alimentare care combat constipaţia şi detoxifică colonul, minerale (potasiu, magneziu, calciu). Acidul lactic generat de microflora spontană este un excelent reglator al microflorei intestinale, benefic pentru întărirea sistemului imunitar.

Persoanele care suferă de hipertensiune, de boli de inimă sau de afecţiuni ale rinichilor ar trebui să evite murăturile în saramură. Le pot alege, în schimb pe cele în oţet sau pot reduce cantitatea de sare prin sterilizarea borcanelor.

„Au un conţinut mare de sare şi ar trebui evitate de către hipertensivi. Sunt alimente fermentate şi trebuie să fie evitate şi de persoanele care suferă de colită de fermentaţie”, avertizează nutriţionistul Ștefan Ionuț.

Depozitaţi murăturile într-un loc întunecos, uscat, la temperaturi de 10 – 15 grade Celsius pentru a se declanşa procesul natural de fermentaţie acido-lactică. Acesta trebuie să fie lent, pentru a permite o fermentaţie cât mai bună, cu generare de acid lactic.

În procesul natural de fermentaţie nu doar că se produc vitamine, ci se biodisponibilizează mineralele şi fibrele alimentare. Vitaminele naturale existente în legume nu sunt distruse, deoarece produsul nu este tratat termic.

Singurul dezavantaj al murăturilor este aportul de sare, mai ales pentru pacienţii cu hipertensiune, pacienţii hipertensivi şi pacienţii cu boli de rinichi. Pentru această categorie de pacienţi, mai indicată este conservarea în oţet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.