Odihna, mai importantă ca antibioticele

Una din cinci rețete de antibiotice este prescrisă fără a fi necesară, pentru afecțiuni care se ameliorează de la sine, avertizează agenția guvernamentală britanică Public Health England (PHE) care spune că pacienții au un ”rol important” în stoparea infecțiilor, informează luni site-ul bbc.com.

Prescrierea nenecesară de antibiotice cauzează apariția infecțiilor rezistente care provoacă, potrivit datelor statistice, moartea a aproximativ 5.000 de persoane anual, în Marea Britanie. Din același motiv, patru din zece cazuri de infecții cu E. coli în sistemul circulator nu mai pot fi tratate cu antibioticele uzuale.

Conform estimărilor, până în 2050, infecțiile rezistente la medicamente ar putea face mai multe victime decât cancerul.

Tratamentul cu antibiotice este vital în cazuri de sepsis, pneumonie, meningită bacteriană și alte infecții severe, însă antibioticele nu sunt esențiale pentru toate afecțiunile.

Tusea sau bronșita se ameliorează de la sine în aproximativ trei săptămâni, iar antibioticele nu reduc perioada de vindecare decât cu una sau două zile, potrivit PHE .

”De cele mai multe ori, nu avem nevoie de antibiotice pentru afecțiunile comune”, a declarat pentru BBC Paul Cosford, director medical în cadrul PHE. ”Cei mai mulți dintre noi sunt afectați, din când în când de infecții, și ne recuperăm grație sistemului nostru imunitar.”

Pacienții nu ar trebui să meargă la medic și să ”aștepte prescrierea unui antibiotic”, în schimb ar trebui să se odihnească mai mult, să ia analgezice cum ar fi paracetamolul și să bea suficiente lichide, spune Paul Cosford.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.