Udrea așteaptă achitarea în dosarul „Gala Bute”

0

Elena Udrea a declarat, luni, că dosarul „Gala Bute”, în care a fost condamnată în primă instanță la șase ani închisoare, este o „mizerie”. Ea susține că ar trebui achitată.

Elena Udrea s-a prezentat luni la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat în dosarul „Gala Bute”. Procesul a durat doar câteva minute, fiind amânat pentru data de 27 noiembrie, deoarece avocații nu au avut timp să studieze motivele de apel depuse de DNA.

„Șase ani închisoare pentru ‘Gala Bute’, în condițiile în care nu mi s-a admis expertiza. Infracțiunea de abuz în serviciu este o infracțiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiză, de unde știm că avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este în această mizerie de dosar. Eu am colaborat de la început cu organele de urmărire penală, cu instanța de judecată. Ei nu au colaborat cu mine (…) Decizia de condamnare era deja luată de când a ajuns dosarul la ÎCCJ. Este obligatoriu să fiu achitată. Dacă nu există prejudiciu, dacă nu există nimeni acuzat de vreo greșeală în acest dosar, un ministru nu face proceduri. Dacă s-a greșit cumva în procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui să mai fie cineva vinovat, gen — șeful de servciu sau directorul care a derulat procedura, ori în acest dosar nu este nimeni acuzat, în afară de ministru, care a luat și șase ani închisoare”, a declarat Elena Udrea, potrivit Agerpres.

Elena Udrea s-a plâns în fața jurnaliștilor că denunțul împotriva șefei DNA Laura Kovesi și a fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost soluționat de Parchet într-o singură zi.

„Am făcut niște denunțuri, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Eu am denunțat în ianuarie 2015 pe domnul Coldea și doamna Kovesi și, la vremea aceea, doamna procuror Morar a închis foarte repede denunțul. Cel mai rapid denunț soluționat vreodată, într-o zi. Eu alte denunțuri nu am, acelea au fost singurele denunțuri și nu numai că nu m-au ajutat pe mine, dar acum descoperim că ceea ce a spus eu atunci era adevărat”, a spus Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată de ÎCCJ, pe 29 martie, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, sentința nefiind definitivă. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeași infracțiune și o pedeapsă de șase ani tot pentru luare de mită, precum și șase ani pentru abuz în serviciu. Ea a fost achitată pentru folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca ea să execute pedeapsa cea mai mare — de șase ani.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.