Ministrul Muncii, despre amânarea legii pensiilor

0

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că legea pensiilor este un pic amânată, iar acum se fac toate calculele necesare de către specialiştii din ministere.

Olguta Vasilescu a anunțat ca legea pensiilor va fi amânată, dar acest lucru nu înseamnă că în 2018 nu vor exista creșteri de pensii pentru români.

„Legea este un pic amânată, în sensul că acum se fac toate calculele necesare, dar asta nu însemnă că anul viitor nu vor fi creşteri de pensii pentru români. Noi, la ora actuală, suntem în lucru cu elaborarea unei ordonanţe de urgenţă, care chiar astăzi a ieşit din minister şi este în avizare la Finanţe. Săptămâna viitoare urmează să primească şi avizul Consiliului Economic Social şi să intre în şedinţa de Guvern. Această OUG se referă la majorarea punctului de pensie pentru anul viitor la 1100 lei şi, de asemenea, la creşterea pensiei sociale minime la 640 lei, cum scrie în programul de guvernare”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

„Nu pot sa va dau un termen în privinţa calculelor, ca maine sau o luna, nu depinde numai de noi, Ministrul Muncii si-a terminat treaba, finantistii calculează la milimetru. Cei din coalitie si-au luat o marja de siguranta pentru ca sunt presiuni pe Finante si pe noi, si-au luat acesta marja, va fi mai repede de anul viitor, dar asta nu insemana ca nu se vor face majorarile de pensii”.

 Ministrul Muncii a precizat că ordonanţa a fost cerută de la cabinetul premierului Mihai Tudose în urmă cu două săptămâni, ultimul aviz aşteptat fiind al Ministerului Justiţiei, urmând să intre „în şedinţa de guvern de săptămâna următoare”.

„Este conform programului de guvernare, sunt mai multe ordonanţe cerute. E vorba şi de salariul minim pe economie care trebuie să crească, mai multe corecţii pe care le avem de făcut”, a mai spus ministrul.

„Ce se discută în Legea pensiilor nu e prevăzut în programul de guvernare, sunt corecţiile necesare la legilslaţia în vigoare. Am văzut zilele acestea mediatizat un caz al unei tinere care avea o pensie de invaliditate şi căreia i s-a supendat pensia pe o perioadă de o lună pentru că a mai făcut venituri din vânzarea unei cărţi. Prin noua lege a pensiilor, toate aceste lucruri nu vor mai fi posibile. Noi lucrăm pe o lege asumată de Guvernul Emil Boc, fără să fi fost în niciun fel amendată de Parlamentul României la vremea respectivă, care are nevoie de foarte multe corecţiii. Tocmai pentru că nu vrem să greşim sub nicio formă şi să ieşim cu o lege foarte bună, am zis că este bine să o mai ţinem în analiză”, a spus ministrul.

Olguţa Vasilescu susţine că se lucrează de o lună la proiectul de buget pentru anul 2018, precizând că „nu sunt probleme să nu fie bani prinşi pentru pensii sau salarii.

Amânarea este justificată, în opinia ministului Muncii, din cauză că este nevoie de efectuarea unor calcule mai complexe în acest sens.

„Se va majora punctul de pensie la 1100 de lei exact cum scrie în programul de guvernare. Toată aceste isterie, că PSD nu pune în practică legea pensiilor nu au nicio legătură cu realitatea. Noi vom face modificările pe legislația în vigoare”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Vasilescu a mai anunțat că au fost deja două majorări pe pensii în acest an, punctul de pensie ajungând la 1.000 de lei. „Oamenii să stea liniștiți că de anul viitor pensia minim garantată va fi de 640 de lei, iar punctul de pensie va fi majorat la 1100 de lei, exact așa cum este prevăzut în programul de guvernare”, a mai spus ministrul Muncii.

Aceasta  a subliniat că majorările vor avea loc începând de la 1 iulie 2018.

Lia Olguţa Vasilescu a dezminţit informaţia că i s-ar fi cerut demisia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.