Festivalul SoNoRo, la a XII-a ediție

0

Festivalul SoNoRo – ediția a XII-a, cu tema „Hide&Seek”, debutează vineri în București, Timișoara, Cluj și Brașov, unde sunt așteptați 50 de artiști din 15 țări.

Printre aceștia se numără Gilles Apap, Ruxandra Donose, Giovanni Sollima, Max Baillie, Philippe Graffin, Daniel Rowland, Răzvan Popovici, Diana Ketler, Marc Bouchkov, Vladimir Mendelssohn, Justus Grimm, Henri Demarquette, Zoran Markovici, Storioni Trio și Kamerata Kronstadt, condusă de dirijorul Cristian Oroșanu.

Concertele vor purta nume ca „The Eternal Child”, „Réverie”, „The Labyrinth”, „Lost and Found”, „In Disguise”, „Seven Last Words”, „Master of Games”, „Wear your other side: Dr. Jekyll of Mr. Hyde?” și vor avea loc în spațiile deja consacrate ale festivalului, precum Palatul Cotroceni, Cercul Militar Național, Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, Ateneul Român sau Sala Radio, dar și în Aula ASE, Palatul Bragadiru, Casa Boema, din Cluj-Napoca, noua aripă a Carului cu Bere din București.

„Imaginați-vă un amplu joc de-a v-ați ascunselea SoNoRo în oraș, un adevărat regal pentru public care va putea juca ‘hide & seek’ prin buclele lui Guliver, alături de lilipuți, va afla de ce unele concerte poartă nume neobișnuite precum ‘Haydn Sick’ sau ‘Lost and Found’ și va trebui să caute minotaurul în săli secrete de concert, va asculta elita lumii muzicale interpretând un repertoriu vast, captivant și plin de noutăți, va fi invitat chiar să respecte un dress code fantezist pentru a intra în joc și a deveni mai mult decât un spectator”, afirmă Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo, într-un comunicat transmis Agerpres.

Festivalul conține un program exclusiv Mozart-Wagner intitulat „Opera senza opera”, care va avea loc la Sala Radio. Pe lângă două capodopere ale creației mozartiene — concertul „Jeunehomme” pentru pian și orchestră și „Simfonia Concertantă” pentru vioară, violă și orchestră — acompaniate de Kamerata Kronstadt, sub bagheta lui Cristian Oroșanu, publicul o va putea asculta pe mezzosoprană Ruxandra Donose în „Wesendonck Lieder”, într-un aranjament inedit pentru voce și sextet de coarde.

Pe 29 octombrie, programul va continua cu „Labyrinth”, un parcurs de trei concerte, ce va debuta la ora 11,00 la Caru’ cu Bere. De la ora 16,00 va avea loc un concert la Arcub — Hanul Gabroveni și se va încheia la Qreator, la ora 19,00, cu un concert care îl are protagonist pe violonistul francez Gilles Apap.

Un alt moment important al Festivalului va fi interpretarea capodoperei lui Joseph Haydn „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce” pentru cvartet de coarde, pe 3 noiembrie, la Banca Națională a României. La eveniment vor fi recitate poezii de către actorul și directorul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu, Constantin Chiriac.

Concertele SoNoRo din București se vor încheia cu tradiționalul concert de la Ateneul Român, unde ascultătorii vor fi invitați să caute tema în variațiunile unor mari capodopere ale muzicii, printre care se numără „Cvintetul cu clarinet” de Johannes Brahms și „Cvartetul cu două violoncele” al lui Anton Arensky.

Festivalul se va încheia pe 13 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.