Proiectul de modificare a legii Agerpres nu trebuie votat!

0

Organizațiile pentru drepturile omului și libertatea presei cer senatorilor, printr-o scrisoare deschisă, să blocheze prin vot proiectul de modificare a legii AGERPRES.

„Organizațiile pentru drepturile omului și libertatea presei, semnatare ale prezentei scrisori, fac un apel la dumneavoastră pentru a bloca prin vot încercările unor grupări de a pune stăpânire politică pe Agenția Națională de Presă AGERPRES, într-un prim pas, și de a subordona politic total, într-un al doilea pas, toate serviciile publice de media din România. Luni, 30 octombrie 2017, este programat în Senat votul pentru proiectul de modificare a Legii AGERPRES (L 330/2017 — Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES). Proiectul este inițiat de un grup de senatori ai Partidului Social Democrat, printre care se numără ministrul Culturii și Identității Naționale, Lucian Romașcanu”, se menționează în scrisoarea deschisă, transmisă, luni, de MediaSind.

Directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, i-a felicitat pe semnatarii scrisorii deschise pentru poziția avută împotriva proiectului de lege „care ar conduce la subordonarea politică” a agenției naționale de presă.

„Presa publică din România trece prin ceea ce este probabil cea mai dificilă perioadă de după 1989, fiind la un pas de transformarea în birou de presă al puterii politice, oricare ar fi aceasta. Libertatea editorială a presei publice reprezintă un pilon al democrației care trebuie păstrat dacă ne dorim o societate corect informată. Independența editorială trebuie păstrată, nu ‘reformată’ sau ‘restructurată’. Demiterea conducerii AGERPRES fără luarea în considerare a unor minime criterii de performanță reprezintă semnalul direct al politizării instituției”, a arătat Giboi, într-o declarație de presă.

El a menționat că proiectul de lege este unul „nociv” și trebuie respins.

„Intenția de politizare a fost clară în momentul în care cei câțiva membri ai Comisiei de Cultură prezenți la dezbaterea raportului asupra acestui proiect de lege au votat împotriva introducerii criteriilor de performanță ca baza a analizei activității Agenției, lăsând soarta AGERPRES la mâna votului pe criterii politice. AGERPRES trebuie să își continue drumul pe calea evoluției și pentru asta trebuie respins acest proiect de lege nociv”, a conchis directorul instituției.

Conform scrisorii deschise, transmisă de MediaSind, proiectul nu și-a propus modernizarea legii de funcționare a AGERPRES, neexistând nicio analiză a modului de funcționare a agenției naționale de presă și a necesităților de modificări legislative pentru îmbunătățirea activității acesteia.

„Proiectul este gândit specific și exclusiv pentru schimbarea modului în care poate fi demis directorul acestei instituții, ținta urmărită fiind în mod vizibil schimbarea de urgență de la conducerea acestei instituții a actualului director. Mai exact, conform proiectului supus votului dumneavoastră, directorul poate fi demis de către Parlament oricând pe parcursul mandatului, prin respingerea raportului anual de activitate, fără însă ca în proiect să fie incluse și criteriile care ar putea duce la respingerea raportului (de exemplu, neîndeplinirea obiectivelor prevăzute în Strategia Anuală adoptată de AGERPRES)”, susțin autorii scrisorii.

Potrivit acestora, mecanismul prin care în prezent televiziunea și radioul public „stau la cheremul partidului sau al coaliției aflate la guvernare” urmează a fi adoptat și pentru agenția națională de presă. Respingerea raportului anual al radioului și televiziunii publice, fără existența unor criterii definite clar în lege, a făcut ca la conducerea televiziunii publice, din 2000 și până în prezent, doar un singur președinte — director general (PDG) să își poată încheia mandatul, „iar acea persoană, întâmplător sau nu, era agreată de Partidul Social Democrat”.

„În mai puțin de un an de mandat de guvernare, coaliția majoritară PSD-ALDE a reușit să schimbe conducerea atât a televiziunii publice, cât și a radioului public, prin respingerea raportului anual, și să numească în funcțiile de președinți-directori generali o persoană agreată de PSD la televiziune și un membru PSD la radio. Chiar dacă suntem de părere că radioul și televiziunea publică au nevoie de reformă imediată, schimbarea politică a conducerilor nu face decât să împovăreze și să subordoneze politic și mai mult aceste instituții. În plus, în ceea ce privește agenția națională de presă, progresele instituției în ultimii ani sunt vizibile cu ochiul liber. Performanțele editoriale s-au îmbunătățit, site-ul instituției este în creștere ca vizibilitate, iar acuzele de interferență politică la nivel editorial sunt practic inexistente în spațiul public”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

Organizațiile pentru drepturile omului și libertatea presei subliniază că au aflat „cu îngrijorare”, din informațiile care au reieșit în spațiul public, că se dorește centralizarea celor trei instituții sub o singură umbrelă, o companie de media publică națională.

„Schimbarea conducerii AGERPRES, prin adoptarea legii supusă votului Senatului luni, este doar un prim pas în această direcție. Considerăm că o astfel de unificare a celor trei instituții este extrem de periculoasă pentru libertatea mass-media publice. Centralizarea sub o conducere (politică) unică va face ca ziariștii din mediile publice să aibă și mai puțină libertate în a-și îndeplini rolul de câine de pază cu care au fost investiți și pentru care sunt plătiți de cetățeni”, semnalează sursa citată.

Conform acesteia, proiectul de modificare a Legii Agerpres a fost criticat deja de OSCE, Federația Europeană a Jurnaliștilor, UNI Europa Media, Entertainments & Arts, Federația Internațională a Muzicienilor, și se află ca alertă pe platforma libertății de exprimare a Consiliului Europei. De asemenea, publicații importante ca New York Times, Washington Post, EuroNews, Foxnews, RFI etc. au prezentat intenția PSD de a politiza și AGERPRES.

„În concluzie, considerăm că instituțiile publice de media se află sub asediu politic și facem un apel la dumneavoastră, indiferent de partidul politic din care faceți parte, să nu puneți umărul la distrugerea definitivă a acestor instituții. Începeți prin a spune NU acestui proiect de modificare a legii AGERPRES!”, cer organizațiile menționate.

Scrisoarea deschisă este semnată de Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres), European Center for Press and Media Freedom, ActiveWatch (membră a Rețelelor Reporteri fără Frontiere și IFEX), Sindicatul Român al Jurnaliștilor — MediaSind (membră a Federației Internaționale a Jurnaliștilor), Centrul pentru Jurnalism Independent, Convenția Organizațiilor de Media.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.