Expoziția „Arhitectură și Regalitate”, la Napoli

Expoziția „Arhitectură și Regalitate” se va deschide, vineri, 3 noiembrie, de la ora 17,00, la Palatul Gravina – sediul Universității „Federico II” din Napoli.

Potrivit unui comunicat al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică (IRCCU) de la Veneția, transmis luni AGERPRES, expoziția este organizată de Primăria Municipiului București prin creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție, Institutul Cultural Român prin IRCCU de la Veneția și Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Universitatea „Federico II” din Napoli, informează Agerpres.

Expoziția, care se desfășoară sub auspiciile Familiei Regale a României și poartă semnătura acad. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan și prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat, ilustrează trei teme relevante: „Arhitectura regilor și a reginelor României”, secțiune care remarcă rolul direct al regilor și al reginelor României în realizarea unora dintre cele mai importante edificii ale țării; „Arhitectura reprezentativă în România influențată de regalitate și de monarhi”, temă dedicată influenței regalității în societate, în configurarea unor direcții în arhitectura din România; „Expoziția expozițiilor regale”, secțiune care ilustrează arhitectura așa cum se proiecta ea către societate, dar și către străinătate, o arhitectură despre cum dorea Regatul României să fie privit în exterior.

Expoziția este completată de filmul documentar „Reședințe ale Regalității Române” (subiect și scenariu acad. Răzvan Theodorescu).

„Arhitectură și Regalitate” a fost prezentată pentru prima oară publicului la Castelul Pelișor din Sinaia, cu ocazia Zilei Regalității, fiind dedicată aniversării a 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România și de la întemeierea Dinastiei Regale, precum și a 135 de ani de la proclamarea Regatului României. Vernisajul s-a desfășurat în prezența principesei Elena a României și a lui Alexander Nixon.

Expoziția a fost itinerată apoi la Berlin, la sediul Ambasadei României, la invitația ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu, la sediul ICR Viena, la cea de-a 18-a ediție a Festivalul „Etnovember” din Brașov și la Veneția la Galeria „Gino Valle” din cadrul IUAV — Institutul Universitar de Arhitectură din Veneția.

Expoziția poate fi vizitată până pe 21 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.