Problemele pacienților insulino-dependenți

Cea mai gravă problemă a pacienților insulino-dependenți din România o constituie numărul mic de teste care se acordă gratuit prin programul național de diabet, fapt ce poate duce la o testare insuficientă a glicemiei și la risc crescut de complicații, susține dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul Medical Algocalm din Târgu Mureș.

„Există tehnologii performante, pompe de insulină și senzori de glicemie, dispozitive de monitorizare continuă a glicemiei, dotate cu alarme pentru creșterea sau scăderea periculoasă a glicemiei, care ușurează mult viața pacienților și a familiilor acestora. Din nefericire, pe site-ul CNAS sunt menționați doar 139 pacienți care beneficiază de pompe de insulină, oferite gratuit prin programul național de diabet. Senzorii de glicemie nu sunt decontați de statul român (prețul este de aproximativ 60-70 euro/săptămână) și există în România doar o singură firmă care a obținut aprobările de a intra pe piața noastră, celelalte tipuri de senzori fiind procurate exclusiv din străinătate”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Irina Muntean.

Însă cea mai gravă problemă a pacienților insulino-dependenți din țara noastră o constituie numărul insuficient de teste. „Prin programul național de diabet se acordă gratuit doar 400 teste pe 3 luni la copii și 100 teste pe 3 luni la adulți, extrem de puține în raport cu nevoia reală. Insuficienta testare a glicemiei duce la tratament prost administrat și la risc crescut de complicații. Și se ajunge în timp ca banii economisiți pe teste să fie însutit cheltuiți pe tratamentul complicațiilor — dializă renală, ședințe de fotocoagulare laser, amputații”, a evidențiat medicul specialist.

O altă problemă invocată de dr. Muntean este lipsa medicamentului de urgență în hipoglicemiile severe, Glucagonul, care se prescria gratuit pe rețetă până în 2009, dar care nu se mai importă în România, iar pacienții și-l procură contra cost exclusiv din străinătate.

Potrivit doctorului, în România sunt înregistrați oficial 782.430 de bolnavi de diabet zaharat, dar în ciuda acestui număr mare de persoane diagnosticate cu diabet zaharat, pe site-ul CNAS sunt menționați doar 139 pacienți care beneficiază de pompe de insulină oferite gratuit prin programul național de diabet.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.