Puigdemont a fugit în Belgia

Share:

Liderul separatist Carles Puigdemont este gata să suspende din nou rezoluția de proclamare a independenței în schimbul dialogului cu Madridul. În conferința de presă de la Bruxelles, Puigdemont, care a vorbit în trei limbi – catalană, franceză și spaniolă -, a acceptat provocarea democratică a alegerilor anticipate din 21 decembrie.

„Nu vreau să cer azil politic în Belgia„, a spus Carles Puigdemont în conferința de presă susținută la Bruxelles. El a precizat că va reveni în Catalonia când va primi „garanții” de la guvernul spaniol, notează agențiile de presă internaționale.

În timpul conferinței de presă a liderului separatist, Curtea Constituțională a Spaniei a anulat declarația de independență a Cataloniei.

În același timp, Curtea supremă a început procedurile judiciare împotriva fostei șefe a parlamentului regional catalan, Carme Forcadell, și a altor parlamentari catalani.

Carles Puidgemont este la Bruxelles, a fost văzut și filmat la Alianța Liberă Europeană – o alianță a partidelor regionaliste din Europa, care este prezentă și în Parlamentul European. El urmează să anunțe ce intenții are – dacă va cere azil politic sau dacă a venit doar pentru întâlniri politice.

Potrivit „El Pais”, este neclar cum a ajuns Carles Puidgemont acolo sau exact în ce scop. El ar fi însoţit de câţiva consilieri şi ar putea cere azil politic.

Belgia şi-a exprimat disponibilitatea în acest sens, iar Puidgemont are un avocat specializat pe extrădări. Asta în contextul în care procurorii de la Madrid iau în considerare acuzaţii extrem de grave împotriva liderului catalan: instigare la revoltă, subversiune, deturnare de fonduri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.