Puigdemont cere eliberarea miniștrilor catalani arestați

0

Fostul președinte al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a cerut joi eliberarea celor opt foști miniștri regionali arestați preventiv, informează AFP.

Într-un mesaj transmis de televiziunea regională catalană, care a precizat că Puigdemont se află în continuare în Belgia, șeful executivului provincial dizolvat de guvernul Spaniei a declarat: „Ca președinte al guvernului legitim al Cataloniei, cer eliberarea consilierilor (miniștrilor — n. red.) și a vicepreședintelui Oriol Junqueras”.

Un judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv al provinciei. După ce Catalonia și-a proclamat independența față de Spania, aceștia au fost acuzați de autoritățile de la Madrid de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri. Același magistrat a decis judecarea în stare de libertate, pe o cauțiune de 50.000 de euro, a unui singur ministru catalan, Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență și a cerut atunci separatiștilor catalani să poarte un dialog cu guvernul spaniol.

Ceilalți membri ai executivului catalan destituit au părăsit Spania. Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unor mandate europene de arestare pe numele lor și transmiterea acestora către Belgia. Puigdemont a susținut marți, la Bruxelles, o conferință de presă în care a afirmat că va rămâne deocamdată acolo, pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania, de o justiție pe care el o consideră politizată.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.