Investigația pe piața de energie, iminentă!

0

Problemele de pe piața de electricitate din acest an se datorează și unor vicii de procedură și nu pot să dau „cecuri în alb” că nu o să începem o investigație împotriva cuiva, a declarat, miercuri, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Mi-am adus aminte de o glumă a medicilor. Nu există oameni sănătoși, ci numai pacienți bolnavi care nu au fost încă diagnosticați. Așa suntem și noi la Consiliul Concurenței. Noi nu spunem că totul e ok, spunem că nu avem indicii în acest moment ca să declanșăm o investigație, dar nu înseamnă că acolo totul e în regulă și nu este o problemă. Sunt probleme în modul cum sunt stabilite prețurile pe piața de electricitate și problemele din acest an se datorează și unor vicii în aceste reguli. Nu spun că toată lumea s-a comportat corect pe piață și nici nu pot să dau cecuri în alb că nu vom începem o investigație împotriva cuiva”, a răspuns Chirițoiu unei întrebări puse de Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), într-o conferință organizată de Priaevents.

Aceasta a subliniat că furnizorii de ultimă instanță au obligația de achiziție a energiei, în timp ce producătorii participă la această platformă în mod voluntar, ceea ce înseamnă că „este și achiziție de energie și cumpărare directă”.

„Există o piață dedicată pentru achiziția de energie electrică de către furnizorii de ultimă instanță, cei care livrează energie, care au contract cu consumatorii casnici și micii industriași. Această platformă, PCSU, administrată de către autoritatea de reglementare, care a fost suspendată în trimestrul III, ceea cea produs distorsiuni și poate a contribuit la niște creșteri de prețuri pe celelalte platforme. Cum vedeți faptul că furnizorii de ultimă instanță au obligația de achiziție a energiei, pe când producătorii participă la această platformă în mod voluntar? Este și achiziție de energie și cumpărare directă. Considerați că ar fi trebuit să fiți consultat sau să aveți o intervenție și o părere din acest punct de vedere?”, a subliniat Vlăsceanu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.