Finaliștii Sibiu Jazz Competition

0

Treisprezece finaliști din opt țări, printre care și două formații românești, se vor întrece în perioada 10 – 12 noiembrie la Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internațional de jazz din România, desfășurat din 1979.

Concursul de jazz de la Sibiu are loc anul acesta, pentru prima dată, separat de festival, ca o entitate de sine stătătoare.

„Fondat în anul 1979, concursul și-a consolidat notorietatea la nivel internațional în ultimii ani, dovadă fiind numărul mare de înscrieri de anul acesta, 53 participanți din 15 țări, din care consiliul artistic a selectat 13 finaliști. Timp de trei zile, începând de vineri, 10 noiembrie, până duminică, 12 noiembrie, inclusiv, publicul poate asculta și viziona live concertele programate în cadrul concursului, care vor avea loc la Sala Thalia începând cu orele 19,00. Pe scena Sibiu Jazz Competition vor urca tineri muzicieni plini de inspirație și energie, înscriși la cele două secțiuni ale concursului de jazz: interpretare muzicală și compoziție”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de organizatorii evenimentului.

Cei 13 concurenți de anul acesta sunt organizați în diverse ansambluri instrumentale — șase formații de tip trio, trei cvartete, două cvintete, un duo și o solistă pian. România este prezentă în concurs cu două formații: Fluffy & Mr. Grey (un duo româno-belgian, vioară — chitară) și Bianca Olteanu Quartet (voce, pian, bas, tobe).

Vineri și sâmbătă, vor susține recitaluri în cadrul competiției câte cinci formații de artiști pe zi, urmând ca duminică să cânte ultimii trei concurenți. Duminică, Big Band Gaio din Cluj, care sărbătorește 35 ani de existență, va susține un concert aniversar.

La sfârșitul serii de duminică, va avea loc Gala de Premiere, în cadrul căreia vor fi oferite premii în valoare de 5.000 de euro.

Juriul Sibiu Jazz Competition este format din: Florian Lungu (muzicolog, compozitor și realizator de emisiuni jazz), Ștefan Vannai (fondator și dirijor Big Band Gaio), Pavel Pușcaș (muzicolog), Marius Dumitru (muzician și compozitor), Jean-Pierre Bissot (directorul „Gaume Jazz Festival” Belgia). Juriul va fi prezidat de Johannes Konstantin Schmidt, director artistic al Sibiu Jazz Festival.

„Suntem mândri că Sibiu Jazz Competition a căpătat vizibilitate din ce în ce mai mare în ultimii ani, a crescut firesc, organic, astfel încât am fost nevoiți să îl organizăm ca eveniment de sine stătător, să îi acordăm atenția pe care o merită. Ne-a luat și pe noi prin surprindere recunoașterea internațională pe care concursul a acumulat-o, anul acesta ne-am bucurat să avem la selecție un număr dublu de participanți față de ediția anterioară. Iar standardele de calitate nu au scăzut, din contră, avem de-a face cu tineri muzicieni din ce în ce mai bine pregătiți”, a declarat directorul executiv al Fundației Sibiu Jazz Festival, Simona Maxim, conform comunicatului.

Toate concertele din cadrul Sibiu Jazz Competition vor fi transmise live atât pe pagina de Facebook Sibiu Jazz Festival, pe https://livestream.com, cât și pe site-ul oficial www.concurs.sibiujazz.ro.

Sibiu Jazz Competition și Sibiu Jazz Festival sunt membre Europe Jazz Network, cea mai mare rețea europeană care susține jazzul. Pe scena Sibiu Jazz Competition au urcat nume marcante ale jazzului românesc, precum Anca Parghel, Aura Urziceanu, Harry Tavitian, Teodora Enache, Daniela Nicolae, Lucian Nagy și mulți alții.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.