A negociat Flynn predarea lui Gullen către Turcia?

0

Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, şi fiul său ar fi negociat predarea clericului Fetullah Gulen către Turcia pentru suma de 15 milioane de dolari. Cazul este anchetat de procurorul special Robert Mueller, transmite CNN, citând Wall Street Journal, scrie News.ro.

FBI ar fi interogat cel puţn patru persoane în legătură cu o întâlnire care ar fi avut loc la New York, la jumătatea lunii decembrie la Clubul „21”, unde se presupune că ar fi avut loc discuţiile între Flynn şi reprezentanţii Turciei, potrviti surselor citate.

Wall Street Journal a mai relatat că persoanele care au furnizat informaţiile legate de propunerea înaintată lui Flynn nu au participat la întâlnirea din decembrie şi nu cunosc detaliile în mod direct, neexistând nici informaţii că banii ar fi fost daţi sau că s-ar fi ajuns la un acord, notează CNN, citând Wall Street Journal.

Se prespune că discuţiile ar fi vizat modul în care Fetullah Gulen – pe care regimul de la Ankara îl acuză că s-ar afla în spatele loviturii de stat având ca scop înlăturarea preşedintelui Erdogan – urma să fie transportat la închisoarea de pe insula turcească Imrali.

Conform WSJ procurorii care anchetează cazul au refuzat să comenteze. Avocatul lui Flynn nu a răspuns solicitării CNN de a comenta.

CNN anunţa la începutul acestei săptămâni că echipa de investigatori coordonată de procurorul special Robert Mueller analizează presupusa participare a lui Flynn la discuţii vizând transferul clericului Gulen, care trăieşte în exil în Pennsylvania. Un consilier al lui Flynn a negat că astfel de discuţii ar fi avut loc.

De asemenea, CNN a relatat că Flynn este îngrijorat în legătură cu posibilele probleme judiciare pe care le-ar putea avea fiul său.

Fostul director al CIA James Woolsey a declarat pentru CNN în martie că ar fi avut loc o întânire în septembrie 2016 între Flynn şi reprezentanţi ai Guvernului de la Ankara, pentru a discuta modalităţi de a-l trimite pe rivalul preşedintelui turc înapoi în ţară, pentru a fi pus sub acuzare. Woolsey afirma că participanţii la întâlnire au discutat despre trimiterea lui Gulen în Turcia, probabil eludând prevederile legale privind extrădarea.

Conform CNN, Wollsey a afirmat la emisiunea „CNN Tonight” că a prins un final de conversaţie în care unul sau mai mulţi dintre americanii prezenţi sugerau că SUA ar putea ajunge să-l retrimită pe Gulen în Turcia prin intermediul lor.

La acel moment, un putător de cuvânt al lui Flynn a negat acuzaţiile.

„Afirmaţia făcută de Woolsey, conform căreia Flynn sau oricine altcineva ar fi discutat transferul fizic al lui Gulen din SUA în timpul întâlnirii cu oficiali turci la New York este falsă”, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al lui Flynn, Price Floyd.

Michael Zeldin, analist CNN pe probleme juridice, a susţinut că, dacă planul de răpire a clericului Gulen în schimbul unei sume provenind din străinătate se confirmă, reprezintă o încălcare directă a Codului Penal al SUA, Flynn riscând condamnarea la 20 de ani de închisoare.

Zeldin a susţinut că ar fi vorba despre răpire internaţională, iar în cazul în care, odată predat Turciei, Gulen moare, atunci Flynn riscă o condamnare pe viaţă.

Activitățile de lobby în favoarea Turciei ale lui Mike Flynn au ajuns în vizorul autorităților anul acesta, după ce s-a aflat că în 2016 societatea sa de consultanță a prestat servicii pentru o firmă deținută de un om de afaceri turc, servicii de pe urma cărora ar fi putut avea de beneficiat guvernul de la Ankara. Flynn nu și-ar fi declarat aceste activități în conformitate cu legislația SUA. Duminică, NBC News a relatat că anchetatorii au adunat suficiente dovezi pentru a-i pune sub acuzare atât pe Flynn, cât și pe fiul său.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.