Rajoy vrea ca separatiștii catalani să piardă alegerile

0

Șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a afirmat marți că va depune eforturi ca separatiștii catalani să piardă alegerile regionale prevăzute la 21 decembrie și a lansat un apel la o participare ‘masivă’ la vot, relatează France 24.

‘Vom lucra pentru ca formațiunile separatiste să nu câștige’, a declarat liderul conservator în cadrul unui interviu la postul de radio COPE, în timp ce partidele politice din Catalonia își pregătesc săptămâna aceasta listele electorale.

Aceste alegeri fac parte din măsurile anunțate de guvernul spaniol în contextul plasării sub tutelă a Cataloniei, decisă la 27 octombrie, după proclamarea independenței de către parlamentului catalan, imediat ulterior dizolvat, în timp ce guvernul regional a fost demis.

Rajoy a lansat un ‘apel la o participare masivă’ la vot, pentru ca partidele favorabile menținerii Cataloniei în Spania să poată să câștige. Formațiunea sa, Partidul Popular (PP) s-a situat pe poziția a cincea în cadrul ultimelor alegeri regionale în Catalonia în 2015.

Rajoy a explicat că aceste alegeri sunt organizate pentru a permite „stoparea aplicării” articolului 155 din Constituție, care permite punerea sub tutelă a Cataloniei. Cu toate acestea, el a lăsat să planeze îndoiala cu privire la termenul exact al unei decizii în acest sens, subliniind că învingătorul scrutinului — indiferent care va fi el — ‘va trebui să respecte legea’.

Opt din cei 14 membri ai guvernului catalan separatist destituit se află în arest provizoriu în cadrul unei anchete pentru rebeliune, nesupunere și deturnare de fonduri publice. Liderul separatist catalan destituit Carles Puigdemont, aflat în prezent la Bruxelles și convocat de justiția spaniolă, intenționează să candideze la alegeri în fruntea unei liste intitulate ‘Împreună pentru Catalonia’.

Toți foștii lideri catalani, inclusiv cei care sunt încarcerați, „pot candida pentru alegeri, deoarece nu au fost declarați neeligibili”, a declarat Rajoy. Cu toate acestea, ei au fost „delegitimizați politic” pentru că i-au „înșelat pe cetățenii Cataloniei”, susținând, de exemplu, că întreprinderile nu vor pleca și că Europa va susține cauza secesionistă, a declarat șeful guvernului spaniol.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.