Maria Grapini, despre Raportul pe MCV: „Nu meritam o astfel de concluzie!“

“Mizez în continuare pe realism, şi nu subiectivism, mă intrigă această grabă şi cred că nu meritam o astfel de concluzie!“, a precizat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Comisia Europeană a publicat miercuri, 15 noiembrie,  cel mai recent raport al său referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană.

”Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referinţă ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deşi datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituţiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului şi prin respectarea independenţei sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante şi, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referinţă ale MCV. Către sfârşitul anului 2018, Comisia va evalua din nou progresele realizate”, se precizează în comunicatul CE.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, a comentat, de la Strasbourg, verdictul Comisiei, insistând, ca întotdeauna, pe componenta naţională a acestui subiect, pe implicarea oficialilor României în munca asiduă de convingere a Europei că locul nostru este acolo, fără condiţionări sau restricţii de orice fel.

“Mizez în continuare pe realism, şi nu subiectivism, mă intrigă această grabă şi cred că nu meritam o astfel de concluzie! Raportul CE era aşteptat anul viitor, dar, mă rog, nu intru în speculaţii. În toate întâlnirile oficiale avute cu reprezentanţii Comisiei, am primit asigurări că nedreptatea făcută României şi Bulgariei va fi îndreptată. Insist şi spun că Guvernul României are o misiune complexă, dificilă, dar obligatorie! Demersul poate fi şi unul comun, cu partenerii bulgari, dar trebuie declanşat! Nu ne sunt toţi prieteni, depinde de noi cum ştim să ne jucăm această carte! Dacă în ţară suntem destabilizaţi, cum am putea fi uniţi în Europa? Cred că e timpul să ne oprim din lupte epuizante, să stopăm orgoliile inutile, dar mai ales ura! Avem o misiune importantă, hai să ne ţinem de ea!“, a declarat umanista.

Raportul CE, publicat miercuri, analizează în mod concret progresele înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a celor 12 recomandări formulate de Comisie în raportul său din ianuarie 2017 privind MCV. Potrivit acestuia, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări;  este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare, se mai arată în document.

“Românii ar trebui sa țină cont de precizările din acest raport, îndeosebi de cele  legate de faptul că, privitor la Reforma sistemului judiciar, există această recomandare, scrisă negru pe alb: faza actuală a reformei Codului penal și a Codului de procedură penală ale României ar trebui încheiata, iar PARLAMENTUL ar trebui să pună în practică planurile de adoptare prezentate de Guvern.  Aşadar, Parlamentul va decide legile pe  justiție cum, de altfel, trebuie să decidă toată legislația, indiferent de domeniu. Trebuie să lăsam instituţiile să lucreze! Nu ne ajută destabilizarea prin demonstrații, atunci cand deciziile sunt constituționale! Este punctul meu de vedere şi mi-l asum!”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.