Tensiuni, între Mugabe și șeful Armatei, în Zimbabwe

0

Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina „criminali” apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980.

Armata din Zimbabwe  anunță că intervenția sa nu îl vizează pe preşedintele Robert Mugabe, ci „criminali” din jurul lui. Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina „criminali” apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980.

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe și șeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreședintelui țării, Emmerson Mnangagwa, prezentat lung timp ca fiind succesorul său la conducerea țării.

Într-o declarație citită în cursul nopții la televiziunea națională, generalul Sibusiso Moyo a afirmat că armata nu a dat „o lovitură de stat contra guvernului”. „Noi nu facem decât să vizăm criminalii care îl înconjoară”, a continuat el, iar „de când misiunea noastră va fi îndeplinită, ne așteptăm ca situația să se întoarcă la normal”. „Asigurăm națiunea că excelența sa, președintele, (…) și familia sa sunt nevătămați și că securitatea lor este garantată”, a adăugat generalul.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa. Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.

Fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcție și a fugit din țară, după un conflict cu prima doamnă a țării, Grace Mugabe, 52 de ani. După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziția ideală pentru a-i succede în funcție soțului său, notează AFP.

Aflat în fruntea unui regim autoritar și represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidențiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, și a sănătății sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil și traversează o gravă criză economică, mai scrie agenția menționată.

Ambasada Statelor Unite în Zimbabwe le-a cerut miercuri cetățenilor americani și membrilor personalului misiunii să rămână sau să lucreze de acasă ca urmare a incertitudinii politice din această țară, pe fondul informațiilor neconfirmate privind o lovitură de stat în desfășurare împotriva președintelui Robert Mugabe.

Cel puțin trei explozii și focuri de arme puternice au fost auzite în capitala Harare. Locuitorii acesteia au precizat pentru postul Vocea Americii (VOA) că vehicule militare și soldați se aflau pe străzi la primele ore ale zilei de miercuri și că armata a preluat controlul televiziunii de stat ZBC, iar în loc de obișnuitul buletin de știri de la ora 11 seara, au fost difuzate clipuri muzicale, a informat VOA. Totodată, un martor a declarat, pentru AFP, că schimburi de focuri s-au auzit în noaptea de marți spre miercuri în apropiere de reședința personală a președintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe.

Luni, șeful armatei, Constantino Chiwenga, l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de „conduită de trădare” și de dorința de „a încuraja o revoltă”.

Tensiunile au sporit în intensitate de săptămâna trecută, atunci când Mugabe l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.