Toader vede pozitiv raportul MCV pe Justiție

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat, miercuri, referindu-se la concluziile raportului MCV, care consemnează încetinirea reformelor şi provocări la adresa independenţei Justiţiei, că din documentul Comisiei Europene reiese o concluzie pozitivă, respectiv că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei, adică 2018.

„Concluzia raportului este aceea că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei, ceea ce înseamnă pe parcursul anului 2018. (…) Am luat act de evaluarea comisiei cu privire la progresele României în îndeplinirea recomandărilor din ianuarie 2017. Este un raport de etapă, un lucru foarte important, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie 2017. (…) Raportul evidenţiază multe dintre progresele României faţă de momentul ianuarie 2017, fundamentând concluzia comisiei în sensul îndeplinirii recomandărilor MCV cu orizont de timp anul 2018”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat fiind despre îngrijorarea manifestată de Comisia Europeană în privinţa independenţei justiţiei, ministrul Tudorel Toader a declarat că „reţinem şi faptul că ea izvorăşte aşa cum rezultă din raportarea la un debut de proces legislativ, la un pachet de legi care n-a trecut de prima comisie, darămite să ajungă la promulgare şi publicare, numai forma finală a legii produce efecte juridice”.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, raportul referitor la etapele parcurse de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma judiciară și combaterea corupției, în contextul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV) instituit în 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, anunţând că s-au făcut progrese în domenii precum verificarea conflictelor de interese, dar sunt menţionate şi provocări la adresa independenţei Justiţiei.

„Ultimul raport al Comisiei din ianuarie 2017 a trecut în revistă progresele generale înregistrate în ultimii zece ani și a identificat 12 recomandări specifice care ar ajuta România să avanseze în direcția îndeplinirii tuturor obiectivelor de referință ale MCV. Potrivit raportului publicat miercuri, s-au realizat progrese în privința unora dintre aceste recomandări; este vorba, în special, despre recomandarea de a institui un sistem pentru verificarea conflictelor de interese din domeniul achizițiilor publice (PREVENT), care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător. Comisia constată, de asemenea, că s-au înregistrat progrese și în privința altor recomandări, sub rezerva aplicării lor în practică. În același timp, Comisia constată că ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, cu riscul redeschiderii unor chestiuni care, în raportul din ianuarie 2017, au fost considerate închise. Provocările la adresa independenței sistemului judiciar reprezintă o serioasă sursă de îngrijorare.

Comisia nu poate încă să concluzioneze că obiectivele de referință ale MCV sunt, în acest moment, îndeplinite în mod satisfăcător, deși datorită progreselor înregistrate unele obiective se apropie de acest stadiu. Comisia rămâne de părere că, printr-o cooperare loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ferm ancorată în realizările trecutului și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va putea, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante și, prin urmare, să îndeplinească în mod satisfăcător obiectivele de referință ale MCV”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană anunţă că o nouă evaluare va avea loc la finalul anului 2018.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.