Statul Islamic a pierdut 95% din teritoriu

0

Gruparea Statul Islamic (SI) a pierdut 95% din teritoriile pe care le-a cucerit în 2014 în Siria şi în Irak, a anunţat coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite, în urma unei reuniuni în Iordania.

”SI a pierdut 95% din teritoriile pe care le controla în Irak şi în Siria de la constituirea acestei coaliţii, în 2014”, a anunţat Brett McGurk, emisarul special american pe lângă coaliţia internaţională, într-un comunicat publicat în urma acestei reuniuni care a avut loc miercuri seara în Iordania. ”Peste 7,5 milioane de persoane au fost eliberate de (sub controlul) SI”, a subliniat McGurk, citat în acest comunicat. El a anunţat că afluxul combatanţilor străini în Siria ”aproape (s-a) oprit” şi a adăugat că ”tot mai mulţi combatanţi sunt arestaţi la frontiere”, informează Agerpres.

McGurk a dezvăluit existenţa ”unei baze de date Interpol cu 43.000 de nume” care le permite ţărilor partenere să repereze şi să ”aresteze combatanţi în cursul controalelor rutiere de rutină sau în timp ce se pregătesc să treacă o frontieră”.

Finanţele SI se află în prezent la cel mai scăzut nivel, a subliniat el, adăugând că presiunea continuă să crească asupra grupării jihadiste. ”Exercităm o presiune simultană asupra SI pe teren şi în spaţiul cibernetic”, unde lupta vizează ”propaganda teroristă”.

Oficialul american a îndemnat totodată la o ”consolidare a cooperării şi securităţii la frontiere, a securităţii aviaţiei, sancţiunilor financiare şi a împărtăşirii informaţiilor”, cu scopul de a ”împiedica SI comită atacuri în ţăirle noastre”.

În 2014, în urma unei ascensiuni fulgerătoare, jihadiştii au cucerit aproape jumătate din teritoriul Siriei şi aproape o treime din teritoriul irakian. Ei au proclamat un ”califat” în această zonă, peste frontiera dintre cele două ţări.

Trei ani mai târziu, Statul Islamic a pierdut aproape teritoriile asupra cărora deţinea controlul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.