Chilienii își aleg duminică un nou președinte

0

Chilienii își aleg duminică un nou președinte, favorit fiind considerat miliardarul conservator Sebastian Pinera, relatează Reuters și AFP.

Sondajele de opinie arată că Sebastian Pinera, care a fost președinte între 2010 și 2014 și conduce coaliția Chile Vamos, are un avans confortabil în fața celor șapte rivali ai săi, dintre care șase de centru-stânga, dar nu ar obține 50% din voturi pentru a câștiga din primul tur. El nu a putut candida din nou imediat după încheierea președinției sale, deoarece legislația interzice două mandate consecutive.

Un fost moderator de emisiuni televizate, senatorul Alejandro Guillier, este candidatul coaliției fracturate de centru stânga Nueva Mayoria, a actualei șefe a statului, socialista Michelle Bachelet. El este cotat pe poziția a doua, cu circa 21% din intențiile de vot, comparativ cu 42% pentru Pinera, conform unui sondaj CEP de luna trecută.

Scrutinul din Chile este ultimul dintr-o serie de alegeri din America de Sud care marchează virajul statelor latino-americane spre dreapta.

Aceste alegeri marchează de asemenea un punct de cotitură pentru coaliția partidelor de centru-stânga din Chile, cunoscută până acum sub numele de Concertacion. Pactul, care a dominat decenii politica din Chile, s-a fisurat sub președinția lui Bachelet, din cauza neînțelegerilor asupra unor politici precum relaxarea legislației stricte privind avortul și întărirea sindicatelor.

Aproximativ 14,3 milioane de chilieni cu drept de vot sunt așteptați la urne, în intervalul orar local 08.00-18.00 (între 11.00 și 21.00 GMT).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.