Simpozionul ”Muzica și medicina”, la Timișoara

0

Muzicologi, medici și cercetători în informatică medicală au lansat sâmbătă, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Simpozionului ”Muzica și medicina”, care a avut loc la Timișoara, un apel pentru înființarea Societății Române de Muzică și Medicină, care să se axeze pe bolile profesionale ale muzicienilor.

Directorul executiv al Societății Internaționale de Studii Muzicale Timișoara, conf. dr. Veronica Laura Demenescu (Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara), a declarat pentru Agerpres că se simte nevoia unei atenții mai mari acordate bolilor profesionale ale muzicienilor, în străinătate existând în nomenclatorul de meserii și cea de music therapist (terapeut pentru muzicieni).

”Am ales această temă a simpozionului — ‘Bolile profesionale ale muzicienilor și terapia prin muzică’ — pentru că ele reprezintă o problemă pe care am constatat-o, nu doar la noi, este în atenția terapeuților din întreaga lume, o terapie dedicată celor care au afecțiuni profesionale, celor care dobândesc boli profesionale, întrucât tratamentul nu trebuie să fie același ca la pacienții care nu practică muzica la modul profesionist. Majoritatea muzicienilor suferă în general de deficiențe ale sistemului auditiv, osteo-articulare, foarte mulți din cauza posturii greșite sau a posturii care se defectează în timpul studiului la instrument și credem că și aceste boli profesionale ale muzicienilor ar trebui tratate strict la cabinete specializate, pe terapie dedicată”, a detaliat Demenescu, organizator al simpozionului.

Ea a precizat că la Clinica româno-elvețiană de scolioză Muller din Timișoara se efectuează deja un screening pentru tineri muzicieni. Veronica Laura Demenescu a adăugat că medicii de la clinică au înțeles nevoia pacienților muzicieni profesioniști și încearcă să extindă acest demers.

”Suntem compuși din sunete, formăm o muzică și corpul nostru cântă”, ceea ce face posibilă legătura dintre muzică și științele exacte, au susținut participanții.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.