Băsescu pune tunurile pe Florin Iordache

0

Senatorul Traian Băsescu a solicitat, luni, în plenul reunit, majorărăţii PSD-ALDE să renunţe la Comisia specială pentru legile justiţiei, el arătând că preşedintele acesteia, Florin Iordache, este o emblemă a antireformei în justiţie.

Traian Băsescu a sugerat ca legile din domeniul justiţiei să fie examinate şi adoptate la nivelul comisiilor juridice ale celor două Camere, urmând a fi dezbătute de plenurile Camerei şi Senatului.

„Faceţi cea mai mare greşeală cu această comisie. În plus, puneţi comisia sub preşedinţia unui coleg care a devenit o emblemă a antireformei în justiţie. Sugestia mea e să renunţăm la orice comisie specială. Lăsaţi legile să meargă prin comisiile juridice. Sunt convins că vom avea legi mai bune. Modul în care s-a constituit comisia şi cel care reprezintă comisia, domnul Iordache, vor fi elemente şi dezavantaje uriaşe pentru ca aceste legi să poată fi duse la capăt în bune condiţii din cauza reacţiei publice care va exista”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a reacţionat astfel la solicitarea preşedintelui Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în justiţie, Florin Iordache, privind posibilitatea ca acest for să poată modifica şi completa toate actele normative cu incidenţă asupra justiţiei, pe care plenul comun o dezbătea.

Împotriva acestei solicitări a lui Iordache s-au pronunţat şi PNL şi USR, care au anunţat că vor vota împotrivă, acuzând nerespectarea regulamentului şi vicii de procedură.

 Cu toate acestea, solicitarea lui Iordache a fost adoptată de plenul reunit cu 198 de voturi „pentru” şi 119 voturi „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei speciale pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în justiţie, Florin Iordache, a trimis, luni, o scrisoare Birourilor Permanente prin care solicită ca acest for să poată modifica şi completa toate actele normative cu incidenţă asupra justiţiei.

Astfel, Iordache a propus BPR modificarea Hotărârii Parlamentului prin care s-a înfiinţat Comisia şi includerea următorului articol: „examinarea, modificarea şi completarea, după caz, a tuturor actelor normative cu incidenţă asupra justiţiei, în vederea reformării sistemului judiciar, aflate în procedură parlamentară, precum şi a celor ce urmează a intra în procedură parlamentară pe toată perioada desfăşurării activităţii Comisiei şi care vor fi transmise acesteia”.

Iordache şi-a argumentat solicitarea invocând „importanţa modificărilor care ţin de structura sistemului legislativ în domeniul justiţiei, printre acestea numărându-se Inspecţia Judiciară şi Direcţia pentru investigarea infracţiunilor săvârşite de judecători şi procurori”.

BPR a introdus solicitarea lui Iordache pe ordinea de zi a plenului reunit de luni după-amiază.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.