Schulz vrea un nou mandat de președinte SPD

Share:

Liderul social-democraților germani, Martin Schulz, a anunțat luni că în luna decembrie va candida din nou pentru funcția de președinte al Partidului Social-Democrat (SPD) și că ulterior va anunța dacă ia în calcul o candidatură la postul de cancelar al Germaniei, transmite Reuters.

Schulz a estimat că alegătorii trebuie să evalueze situația politică din Germania, unde nu s-a reușit până acum formarea unei coaliții guvernamentale după alegerile parlamentare din septembrie, și a subliniat că nu se teme de alegeri anticipate.

Politicianul german, fost președinte al Parlamentului European, a mai menționat că miercuri se va întâlni cu președintele țării, Frank-Walter Steinmeier.

Un document intern al SPD, consultat de Reuters, arăta că social-democrații germani nu sunt dispuși să se alăture conservatorilor cancelarului Angela Merkel într-o nouă ‘mare coaliție’, după recentul eșec al negocierilor tripartite pentru formarea noului guvern de la Berlin. În această privință, Schulz a precizat că până în prezent nu a fost contactat de cancelarul Angela Merkel.

SPD a obținut doar 20,5% din sufragii la alegerile parlamentare din septembrie, acesta fiind cel mai slab scor electoral al său din perioada postbelică. După alegerile din septembrie 2013, social-democrații au făcut parte din ‘marea coaliție’ alături de blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială).

Negocierile pentru formarea unei coaliții guvernamentale la Berlin au eșuat duminică seara prin retragerea Partidului Liber-Democrat (FDP), care a anunțat că nu poate forma un guvern viabil împreună cu celelalte formațiuni implicate în discuții — blocul conservator și Verzii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.