Timmermans, criticat de oficialii polonezi

0

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski a estimat marți că prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu a căutat să aibă un dialog cu Varșovia legat de modificările legislative privitoare la sistemul judiciar din Polonia, subiect care a tensionat relațiile acesteia cu Bruxelles-ul, transmite agenția de presă PAP.

”Dacă cineva spune că noi nu am fost în dialog cu domnul Timmermans, eu voi reafirma mereu că cel care nu a căutat acest dialog este chiar Frans Timmermans. De fiecare dată când dumnealui ne-a trimis o scrisoare în care cerea explicații, a primit în scris un răspuns cuprinzător”, a subliniat șeful diplomației poloneze.

Waszczykowski a amintit că l-a invitat pe Timmermans în Polonia, la Ministerul Afacerilor Externe, dar că, atunci când oficialul european a venit la Varșovia, el a mers ‘din păcate la un miting organizat de Gazeta Wyborcza (cunoscut cotidian polonez care se opune deschis actualului guvern condus de Partidul Lege și Justiție, PiS) în loc să vină la minister’, informează Agerpres.

Witold Waszczykowski a ținut să accentueze că ‘nimeni nu poate separa societatea de un guvern ales democratic’ și că ‘toate activitățile realizate de UE vor viza societatea’.

Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută, la Strasbourg, o rezoluție care atenționează că Polonia încalcă normele statului de drept prin reformele judiciare propuse sau deja aplicate și care solicită aplicarea articolului 7 din Tratatul UE, adică suspendarea dreptului de vot — ultima etapă a procedurii de infringement deja declanșate de Comisia Europeană împotriva Poloniei.

Rezoluția PE evocă toate controversele pe tema statului de drept ce au urmat preluării puterii de către conservatorii formațiunii PiS în anul 2014. Comisia Europeană consideră aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în fața celei executive, în timp ce guvernul de la Varșovia susține că a luat aceste decizii pentru a pune capăt ‘castei corupte’ a judecătorilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.