Doi muzicieni români, recital în Belarus

0

Doi muzicieni de origine română experți în repertoriul cameral enescian, violonistul Remus Azoiței și pianistul Eduard Stan, au susținut marți un recital extraordinar pe scena Sălii Mari a Filarmonicii de Stat a Republicii Belarus, în cadrul festivalului ”Toamnă muzicală belarusă”. Concertul s-a desfășurat în contextul activităților de sărbătorire în Republica Belarus a Zilei Naționale a României, informează miercuri Ambasada României de la Minsk într-un comunicat de presă transmis Agerpres.

Programul oferit în capitala belarusă de cei doi artiști a fost dedicat lui George Enescu și a cuprins lucrări de mare complexitate, care — potrivit sursei citate — au fost prezentate cu expresivitate și virtuozitate.

Concertul a fost deschis cu Sonata în La major de Brahms op. 100, ”una dintre cele mai sublime și senine sonate din repertoriul pentru vioară și pian”, după cum au declarat Azoiței și Stan într-un interviu pentru presa belarusă. Această lucrare formează un fel de punte de legătura spre Viena, unde Enescu a fost format de tânăr la „Wiener Konservatorium” și unde a cântat în orchestra conservatorului chiar sub bagheta lui Brahms, au adăugat ei.

Au urmat două lucrări franceze, onorându-l mai ales pe „tatăl” muzicii franceze, Claude Debussy, cu o lucrare foarte reprezentativă, ținând cont că, după anii de la Viena, Enescu și-a urmărit drumul pregătirii muzicale la „Conservatoire de Paris”, unde împreună cu Ravel a fost elev în clasa de compoziție a lui Gabriel Fauré.

În final, o lucrare absolut unică și genială de George Enescu, ”probabil cea mai reprezentativa lucrare din creația sa camerală: Sonata în la minor op. 25 (‘în caracter popular românesc’)”. ”Aici întâlnim un limbaj muzical cu totul original pe harta muzicii europene, care îmbină o structură formală cladită pe tradiția vieneză cu rafinamentul sonor francez, iar totul are la bază o profundă inspirație din tezaurul folclorului muzical românesc”, au explicat muzicienii.

Potrivit comunicatului de presă citat, concertul de la Minsk a fost apreciat de iubitorii belaruși de muzică clasică drept o ocazie deosebită de a cunoaște reprezentanți ai tehnicii interpretative române, cu o agendă concertistică remarcabilă, pentru care presa internațională de specialitate are aprecieri de înaltă considerație. Astfel, revista britanică The Strad spune că ”Azoiței este un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloas”, iar pe Eduard Stan îl descrie ca pe ”un talent fin al replierii cu un simț înnăscut pentru echilibrul sonorității”.

Evoluția lui Remus Azoiței și Eduard Stan, atât ca soliști în compania unor orchestre importante, cât și ca duo, în unele dintre cele mai prestigioase săli de concert, precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw Amsterdam, Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall din Londra, Teatro La Fenice din Veneția, Auditorio Nacional Madrid, Wiener Konzerthaus, a reprezentat pentru publicul meloman o elocventă carte de vizită, care a fost confirmată de cei doi muzicieni cu eleganță și un înalt grad de rafinament, subliniază Ambasada României la Minsk.

Muzicologul Ecaterina Egorova, care a prezentat concertul, a subliniat că lucrările pentru vioară și pian ale lui George Enescu ocupă un loc aparte în repertoriul lui Azoiței și Stan, mai ales datorită faptului că muzicienii sunt coautorii înregistrării, în premieră mondială, a integralei acestor lucrări. Pentru aceste înregistrări, Remus Azoiței a cântat la celebra vioară Stradivari ”Maurin” din 1718, care i-a fost cedată pentru proiect de Academia de Muzică din Londra. Realizată de casa de discuri Hänssler Classic în 2007-2008, această operă completă a lucrărilor pentru vioară și pian ale lui George Enescu a fost apreciată de presa de specialitate drept ”o colecție de primă-mână” (The Grampohone) și ”un set de înregistrări exemplar” (The Washington Post).

Muzicienii români sunt promotori dedicați și constanți ai operei lui George Enescu: Remus Azoiței este director artistic al Societății Enescu din Marea Britanie, iar Eduard Stan este fondatorul Festivalului George Enescu din Heidelberg/Mannheim (2005).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.