Imagini șocante cu dezertarea soldatului nord-coreean

0

Dezertarea dramatică și spectaculoasă a soldatului nord-coreean la 13 noiembrie, care a trecut în fugă frontiera spre Coreea de Sud sub gloanțelor militarilor din Coreea de Nord, a fost surprinsă în imagini, care au fost făcute publice miercuri, relatează AFP.

Extrem de grav rănit și salvat în partea sud-coreeană a frontierei, militarul, care a trecut prin ‘zona comună de securitate’ (JSA) la Panmunjom, singurul sector al Zonei Demilitarizate (DMZ) unde cele două armate rivale sunt față în față, primește în continuare îngrijiri într-un spital sud-coreean.

Comandamentul Națiunilor Unite în Coreea (UNC) a făcut publice miercuri imaginile spectaculoase surprinse de camerele de supraveghere, care arată fuga militarului nord-coreean, urmărit de alți soldați, dintre care unul trece chiar linia de demarcație militară (LDM) cu Sudul, face câțiva pași, ezită și se întoarce în Nord.

Soldatul rănit este apoi salvat de trei militari sud-coreeni care s-au dus înspre el târându-se pe pământ.

Se întâmplă foarte rar ca militari nord-coreeni să fugă în Sud prin JSA, care este o atracție turistică majoră pentru străinii ce vizitează Coreea de Sud.

Imaginile arată mai întâi un jeep condus de dezertor rulând cu mare viteză pe un drum complet gol care duce spre satul de frontieră Panmunjom, după care se oprește în apropiere de linia de demarcație.

Soldatul iese din mașină și începe să alerge, urmărit de mai mulți militari nord-coreeni, care trag asupra lui.

Colonelul Chad Carroll, purtător de cuvânt al UNC, le-a spus jurnaliștilor că imaginile arată un gardian „care aleargă timp de câteva secunde dincolo de LDM, după care se întoarce în Nord”.

UNC „a cerut o reuniune pentru a discuta despre ancheta noastră și despre măsurile pentru a împiedica astfel de încălcări în viitor”, a adăugat el, făcând referire la această incursiune care încalcă armistițiul din 1953.

„Concluziile cheie ale echipei speciale de anchetă sunt că APC (armata nord-coreeană) a încălcat acordul de armistițiu trăgând dincolo de LDM și încălcând temporar LDM”, a adăugat el.

Această dezertare survine într-un moment foarte tensionat în peninsulă, din cauza continuării programelor nuclear și de rachete ale Coreei de Nord

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.