Se reduce numărul capilor de serie în tenis

0

Comitetul turneelor de Grand Slam a decis să reducă numărul capilor de serie de la 32 la 16 începând din 2019.

Decizia se va aplica tablourilor feminine și masculine, Wimbledon, US Open, Australian Open și Roland Garros, astfel încât meciurile din primele tururi să devină şi ele mai atractive. În formatul actual, cu 32 de capi de serie, cei mai buni jucători au șanse mai mari să treacă de primele tururi. Dacă formula s-ar fi aplicat din 2018, numărul 1 mondial Rafael Nadal ar fi putut să-l întâlnească pe americanul John Isner, locul 17 mondial, iar Simona Halep ar fi putut juca în primul tur cu Angelique Kerber.

Comitetul a aprobat și punerea în aplicare a  „shot clock” de 25 de secunde începând de Openul Australiei, conform formulei experimentată la turneul de juniori de la US Open.

De asemenea, au fost luate măsuri pentru a se încerca stoparea valului de abandonuri din primele tururi, unii jucători prezentându-se doar pentru a luă premiile în bani, mult mai importante că la alte turnee. Astfel, începând din 2018, un jucător care abandonează înainte de primul tur va avea premiul înjumătățit, acesta urmând să fie dat unui  „lucky loser” care va lua locul sau. Un jucător care nu va putea să încheie primul tur, realizând o performanță nedemnă de standardele profesionale, va putea primi o amendă egală cu premiul ce ar urmă să-l încaseze.

Durata încălzirii va trebui să fie respectată (un minut pentru tragerea la sorți, cinci minute de încălzire, apoi încă unul pentru pregătirea de meci), în caz contrar urmând ca jucătorii să fie amendați cu 17.000 de euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.