Berlusconi vrea să revină în politică

Share:

După ce i s-a interzis să candideze pentru vreo funcție publică, în urma unei condamnări pentru evaziune fiscală, fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a adresat Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu solicitarea de a anula această ‘sancțiune’, informează AFP .

Fostul premier, în vârstă de 81 de ani, speră astfel să-și facă reintrarea în viața politică, obiectivul său acum fiind un mandat de deputat la alegerile legislative din primăvara anului viitor, dar este posibil ca decizia CEDO să nu vină atât de repede.

Primele audiere a avut loc miercuri în acest dosar în care Berlusconi reclamă statul italian pentru mai multe încălcări ale Convenției Europene a Drepturilor Omului. Ședința a fost publică, dar fostul premier nu a fost prezent, el fiind reprezentat de opt apărători, care au insistat pe ‘cazierul judiciar curat’ al lui Berlusconi și pe faptul că decizia luată de justiția italiană împotriva acestuia ar fi motivată politic.

În schimb, avocata guvernului de la Roma a respins aceste idei și a insistat pe necesitatea ca Italia să lupte împotriva corupției și evaziunii fiscale, teme devenite foarte sensibile în această țară.

Berlusconi a fost condamnat în 2012 la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală în dosarul Mediaset, pedeapsă redusă ulterior la un an în urma unei amnistii, dar nu a fost încarcerat, legislația permițându-i, având în vedere vârsta înaintată, să opteze pentru munca în folosul comunității. În final, el și-a ispășit astfel pedeapsa ajutând o zi pe săptămână personalul unui azil de bătrâni.

Dar între timp parlamentul de la Roma a votat și o lege anticorupție care nu le permite celor condamnați definitiv la cel puțin doi ani de închisoare cu executare să candideze pentru o funcție publică timp de șase ani.

Încercarea lui Berlusconi de a reveni pe scena politică survine în contextul creșterii popularității formațiunilor naționaliste și antisistem, respectiv Mișcarea 5 Stele și Liga Nordului, fapt ce provoacă îngrijorări în mediile europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.