Black Friday s-a soldat cu sute de plângeri la ANPC

Share:

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a primit deja câteva sute de plângeri cu privire la promoțiile de Black Friday, însă această perioadă de promoții este abia la început, a declarat, joi, președintele instituției, Bogdan Pandelică.

„De abia a demarat acțiunea de Black Friday, continuă și în perioada următoare, și avem câteva sute de reclamații, dar vom da un comunicat de presă și vă vom ține la curent cu demersurile noastre în ideea instrumentării acestor reclamații”, a spus Pandelică, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, în perioada Sărbătorilor de iarnă, când există o anumită dinamică a vânzărilor și posibile promoții, controalele ANPC se vor intensifica, astfel încât să nu existe practici comerciale înșelătoare.

Perioada de reduceri Black Friday a demarat vineri, 17 noiembrie, iar, potrivit datelor centralizate de PayU, până la ora 17:00 a acelei zile se realizaseră un număr de 125.000 de tranzacții online în valoare de 90,3 milioane de lei, coșul mediu de cumpărături fiind de 722 lei.

Peste 35% din totalul tranzacțiilor au fost realizate prin intermediul cardurilor în rate.

Principalele categorii de produse cumpărate au fost IT&C (90%), fashion (7%), eTail (home&deco, produse cosmetice, produse alimentare, vinuri, jucării) — 3% din totalul cumpărăturilor.

Cea mai mare tranzacție înregistrată în România în platforma PayU a fost de 36.371 lei, pentru bijuterii, fiind urmată de una de 30.000 de lei pentru televizoare și de 27.293 lei pentru electrocasnice.

Numărul țărilor de unde au fost efectuate tranzacții a ajuns la 51, iar principalele țări din care au venit tranzacțiile sunt România (97%), Franța și Portugalia. Minutul de aur a rămas la 7:03 și 7:04 — 922 de tranzacții/minut.

Reprezentanții furnizorului de servicii de plată online estimau recent o valoare totală a tranzacțiilor online de 175 de milioane de lei, în creștere cu 55% față de anul anterior.

Conform prognozelor de piață, 30% din totalul comenzilor de Black Friday vor fi achitate online, iar plata cu cardurile de rate vor reprezenta peste 40% din total, echivalentul a 50 de milioane de lei, comparativ cu un procentaj de 33% consemnat în 2016.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.