Comisia Iordache continuă „războiul” cu Iohannis
Procurorii şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT vor fi numiţi, în continuare, de preşedintele României. Şeful statului rămâne însă doar un factor decorativ în numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru că nu mai poate respinge propunerile care vin de la CSM. Deciziile au fost adoptate de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei. Klaus Iohannis le contestă.
Amendamentul care îi ia președintelui României dreptul de a respinge, chiar și motivat, numirea președintelui Înaltei Curți a fost formulat de Victor Alistar, membru al CSM din partea societății civile.
Victor Alistar, membru CSM: Decretul președintelui are doar caracter de oficialitate și asigură solemnitatea procedurii. În nici un caz nu e element de oportunitate.
Modificarea e contestată de parlamentarii PNL și USR. Aceștia o consideră neconstituțională și invocă o decizie a CCR din 2005.
Cătălin Predoiu, senator PNL: Președintele este totuși personajul din stat încărcat cu cea mai mare legitimitate populară și a-l reduce la un simplu notar înseamnă a-l deposeda de un atribut esential.
Steluţa Cătăniciu, senator ALDE: Ce motiv poate să invoce președintele României să refuze această numire?
George Dircă, senator USR: Până nu veți ajunge în CSAT, probabil că nu o să aflați niciodată de ce poate președintele să refuze anumite funcții. Astea sunt tehnici de manipulare.
Florin Iordache, deputat PSD, preşedintele comisiei special: Nu manipulăm nimic, am pornit de la opinia CSM, ne-o însușim sau nu, fiecare dintre noi avem un punct de vedere și cu asta basta. Până la urmă, o tranșăm prin vot.
Amendamentul a fost adoptat cu voturile PSD și ALDE. De la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va accepta o astfel de modificare.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. Am de gând să fac tot ce poate să facă președintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție.
Parlamentarii puterii au renunțat în schimb la eliminarea președintelui din procedura de numire a procurorilor șefi, propusă de ministrul Justiției. Dezbaterile în comisie continuă săptămâna viitoare, când se va discuta răspunderea magistraților.