Contractul pentru sistemul Patriot, semnat miercuri

Share:

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, la Arad, că miercuri va fi semnat contractul de achiziţie de la Guvernul SUA a sistemelor de rachete Patriot, iar în aceeaşi şedinţă a Guvernului s-ar putea aproba programul de înzestrare cu transportoare blindate 8×8 Piranha. Ministrul a declarat că dotarea Armatei „este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare” în faţa Rusiei, care şi-a „înteţit” provocările la adresa NATO după „anexarea ilagală a Crimeei”.

„Săptămâna trecută am obţinut aprobarea Parlamentului pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, iar miercuri urmează să semnăm scrisoarea de acceptare, practic contractul prin care Guvernul Statelor Unite vinde către Guvernul României cele şapte sisteme, care sunt atât pentru forţele aeriene, cât şi pentru forţele terestre. Anul acesta vom achita primul sistem (…) În a doua jumătate a anului 2019 primul sistem va fi în ţară, urmând a fi perfect operaţional în prima jumătate a lui 2020″, a declarat la Arad minstrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, citat de news.ro.

El a adăugat că, „prin alocarea a 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, din care 48 la sută pentru programe de înzestrare, România a arătat că îşi onorează angajamentele pe care le are ca ţară membră NATO, dar şi ca partener strategic în Parteneriatul cu SUA”.

„Tot miercuri, în şedinţa de Guvern, sperăm să putem aproba proiectul de Hotătâre de guvern pentru programul transportoare blindate 8×8 Piranha, care va ajuta industria românească de apărare să fie relansată, pentru că începând cu numărul 31 aceste transportoare urmează să fie produse la Uzina Mecanică Bucureşti”, a spus Fifor.

Ministrul a mai declarat că „înzestrarea pe care Armata Românei o face ca principal partener al Flancului Estic în regiunea Mării Negre este un semnal de pregătire, de descurajare şi apărare”.

„Desigur, provocările din partea Rusiei s-au înteţit după anexarea ilegală a Crimeei, suntem preocupaţi de lucrul acesta, dar evident, ca ţară membră NATO şi partener strategic al SUA, nu putem decât să ne îndeplinim obligaţiile asumate”, a spus Fifor, care a precizat că „provocările sunt la adresa Alianţei, iar noi suntem partea Flancului Estic”.

Mihai Fifor a participat, în Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menţinere a Păcii, eveniment care a avut loc cu ocazia încheierii exerciţiului WISE FORESIGHT 2017, care s-a desfăşurat câteva zile în Ungaria.

„Este un moment care defineşte relaţia dintre armate în cadrul Batalionului Mixt Româno-Ungar, care depăşeşte până la urmă limitele colaborării militare, fiind şi o relaţie de prietenie. Batalionul este perfect operaţional pentru îndeplinirea oricărei misiuni la care ar fi solicitat (…) Îmi doresc să rămânem la faza de exerciţii, dar dacă e solicitat, batalionul e pregătit să participe la misiuni de menţinere a păcii”, a declarat Fifor la finalul ceremoniei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.