Plățile electronice vor fi mai sigure

Comisia Europeană (CE) a adoptat luni norme care vor face ca plățile electronice în magazine și online să fie mai sigure. Acest lucru le va permite consumatorilor să aibă acces la soluții mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor și mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plată, se arată într-un comunicat al forului comunitar.

Normele pun în aplicare a doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2) revizuită recent, care vizează modernizarea serviciilor de plată din Europa astfel încât să țină pasul cu această piață care evoluează rapid și să permită dezvoltarea pieței europene a comerțului electronic.

Aceste norme le permit consumatorilor să utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terți, cunoscuți și sub numele de societăți din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantând în același timp o securitate riguroasă a datelor pentru consumatorii și întreprinderile din UE. Acestea includ soluții de plată și instrumente de gestionare a finanțelor personale prin agregarea informațiilor din diferite conturi.

”Noile norme vor orienta actorii de pe piață, vechi și noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurând, în același timp, securitatea acestora”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.

Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate și a fiabilității plăților electronice. În special, DSP2 impune prestatorilor de servicii de plată să elaboreze un sistem de autentificare strictă a clienților. Prin urmare, normele adoptate luni conțin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales în cazul plăților online. Acestea necesită combinarea a cel puțin două elemente independente, care ar putea fi un element fizic — un card sau un telefon mobil, la care se adaugă, înainte de efectuarea unei plăți, o parolă sau o caracteristică biometrică, cum ar fi amprentele.

De asemenea, DSP2 stabilește un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plăți ale consumatorilor, cum ar fi așa-numitele servicii de inițiere a plăților și servicii de informare cu privire la conturi. Aceste servicii inovatoare sunt deja oferite în multe țări ale UE, însă datorită DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe întreg teritoriul UE, cu condiția îndeplinirii unor cerințe stricte de securitate. Normele precizează cerințele privind standardele comune și sigure de comunicare între bănci și societățile din domeniul tehnologiei financiare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.