Dezvăluiri șocante ale lui John Kerry

Fostul secretar american de Stat, John Kerry, a declarat că Israelul şi Egiptul au încercat să convingă autorităţile din SUA să „bombardeze Iranul” înainte de semnarea acordului nuclear din anul 2015.

John Kerry, care a ocupat funcţia de secretar de Stat în timpul celui de-al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, a declarat că acordul nuclear cu Iranul a fost cel mai bun acord pe care SUA îl puteau obţine.

Fostul oficial american a mai afirmat că o serie de preşedinţi străini şi regi au transmis Washingtonului că bombardamentul este singura limbă pe care Teheranul ar înţelege-o. Kerry adăugând însă că era o „capcană” întrucât tot acele ţări ar fi criticat în mod public Statele Unite dacă ar fi bombardat Iranul.

Kerry a mai precizat că premierul israelian Benjamin Netanyahu „instiga în mod sincer la acţiune„.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii inopinate. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Sancţiunile care au fost aplicate până acum Iranului vor putea fi reactivate dacă regimul islamist de la Teheran va încălca termenii acordului în următorii zece ani de la semnarea acordului.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în octombrie că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce „oricând”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.