Risc uriaș de avalanșe în Bucegi și Făgăraș

0

Meteorologii anunţă că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş şi Bucegi este însemnat, până duminică la ora 20.00.

Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.600 de metri altitudine, este de trei – risc însemnat.

„În partea superioară regăsim un strat de zăpadă proaspătă sau recentă, depus în zilele precedente, de grosime variabilă, ce poate atinge pe alocuri 30-40 cm, mai ales la peste 1800 m, strat cu rezistenţă scăzută şi coeziune slabă cu straturile mai vechi. În profunzimea sa, stratul de zăpadă este consolidat şi relativ stabilizat. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă mai importante. Pe pantele înclinate chiar şi
în condiţii de slabe supraîncărcări se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat, în funcţie de condiţiile locale, chiar şi de mari dimensiuni, în special la peste 1800 m”, arată sursa citată.

La altitudini mai mici de 1.600 de metri riscul producerii avalanşelor este redus.

Aici, avalanşele pot apărea în condiţii de supraîncărcări pe pantele foarte înclinate, în zonele în care sunt create depozite de zăpadă.

Avertizarea meteorologilor este valabilă până duminică la ora 20.00.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.