Festival de colinde la Sfântu Gheorghe

0

Formații folclorice și grupuri de colindători din mai multe județe din țară și-au anunțat participarea la a 27-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă ”Crăciunul la români”, care se desfășoară săptămâna aceasta la Sfântu Gheorghe.

Manifestarea a început luni, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, unde, până joi, inclusiv, vor avea loc zilnic miniconcerte de colinde susținute de aproape 500 de copii de la mai multe unități de învățământ din oraș, informează Agerpres.

”Primim, an de an, tot mai mulți colindători, cei mai mulți fiind preșcolari și școlari (…) gândindu-ne că peste ani, atunci când vor avea familii, vor împărtăși colindele, obiceiurile de iarnă, tradițiile, copiilor lor. (…) Colindele, aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără tăgadă, cântecul nostru strămoșesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Prin valoarea lor literară și muzicală, colindele se situează în constelația artistică europeană (…). Aceste gânduri, așezate pe obiectivul major al fundației, de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic, au stat la baza organizării primei ediții a acestui festival, în 1991”, a declarat președinta fundației ”Mihai Viteazul”, prof. Maria Peligrad.

Printre invitații din acest an se numără și formații folclorice și grupuri de colindători din județele Argeș, Sibiu, Harghita și Prahova, care sâmbătă vor participa la o paradă a portului popular în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, alături de alte ansambluri folclorice din județul Covasna, după care vor colinda mai multe instituții publice și firme din municipiu.

Spectacolul de gală va avea loc sâmbătă după-amiază, de la ora 15,00, la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, iar o parte dintre protagoniști vor susține duminică un spectacol și în municipiul Târgu Secuiesc, unde trăiește o comunitate românească restrânsă din punct de vedere numeric. Intrarea la toate spectacolele este gratuită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.