Putin vrea un nou mandat de președinte

Anunțul făcut miercuri de președintele rus Vladimir Putin privind înaintarea candidaturii sale pentru un al patrulea mandat în alegerile prezidențiale din martie 2018 a fost primit în Rusia cu bucurie de mai mulți oameni politici, dar și cu iritare de către opoziție, informează AFP.

‘Această decizie le va permite rușilor să aibă încredere în viitorul lor’, și-a exprimat satisfacția președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Vladimir Putin, 65 de ani, ‘a făcut întotdeauna tot ce-i stă în putere pentru a apăra oamenii și țara în momentele cele mai grele’, a subliniat el.

‘Societatea există astăzi pentru că Vladimir Putin rămâne președinte, iar aceasta are o mare importanță’, a estimat fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, citat de agenția de presă TASS.

La rândul său, opozantul numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a declarat că un nou mandat ar fi ‘un pic cam prea mult’ pentru Putin, la putere în Rusia de 17 ani și care va depăși, în cazul unei realegeri aproape sigure, recordul lui Leonid Brejnev, care a condus Uniunea Sovietică din 1964 până în 1982.

‘Propun să nu acceptăm’, a scris Navalnîi pe contul său de Twitter.

Potrivit lui Maxim Katz, deputat în consiliul legislativ al Moscovei și blogger al opoziției, după anunțul lui Vladimir Putin rușii ‘trebuie să se aștepte din nou la cel puțin 6 ani de umilință și rușine naționale’.

‘În timpul ultimilor șase ani, acest om a distrus reputația și economia țării noastre’, a notat Katz pe blogul său, făcând aluzie la sancțiunile economice occidentale legate de criza ucraineană și la acuzațiile de dopaj instituționalizat.

Pe rețelele sociale ruse, au fost postate numeroase mesaje ironice precum ‘Ce bucurie! El NU pleacă!’, ‘Ce surpriză!’ sau ‘Oare cineva se îndoia?’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.