Taxa clawback pentru produse din plasmă, suspendată

0

Guvernul va propune săptămâna viitoare o ordonanță de urgență pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, a anunțat medicul Alexis Cochino, imunolog pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, după discuțiile cu premierul și ministrul Sănătății pe tema lipsei de imunoglobulină.

„Săptămâna viitoare se va propune o ordonanță de urgență pentru suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Cel mai rapid (…), chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”, a declarat medicul, la finalul întâlnirii cu premierul, informează Agerpres.

El a precizat că, din discuțiile purtate cu guvernanții, a reieșit că „de azi-noapte (…) s-a introdus în legislație imunoglobulina subcutană, care crește și mai mult șansa la o viață normală pentru acești pacienți”. „Nu mai trebuie să vină la spital să stea în frig, pe drumuri, între infecții, și așa mai departe. Deci, veștile sunt bune dacă angajamentele sunt respectate”, a spus Cochino.

Întrebat dacă serul Pentaglobin, care fost trimis în spitale, este eficient, medicul a răspuns: „În ceea ce privește Pentaglobinul, el nu are aprobare pe prospect, există pe lângă prospect, poziția oficială a producătorului, Biotest, care spune că acest produs este off-label pentru imunodeficiențe primare și boli autoimune, ceea ce înseamnă că nu poate fi folosit conform definiției off-label decât atunci când nu există pe piață niciun alt produs aprobat pentru acele indicații”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.