De la duplicitate la dispreț și retur…

0

Și în acest an, avalanșa de mesaje/urări de Ziua Națională a inundat România. Liderii politici au vrut să arate, încă o dată, românilor cât de mult iubesc ei România, cât de mult se sacrifică pe altarul interesului național și cât de mult respectă memoria înaintașilor acestei țări demne.

Mesaje sforăitoare, care gem de demagogie ieftină, pline de clișee care nu depășesc faza unor cuvinte dezgolite de conținut de o clasă politică arogantă, coruptă și profund iresponsabilă.

Situația a fost trasă, la indigo, și după anunțul morții Regelui Mihai. Toți „patrioții” au devenit, brusc, „regaliști”, în tentativa de a arăta alegătorilor cât de implicați/marcați/îndurerați sunt ei.

Cât timp faptele nu vor înlocui gargara ieftină a aleșilor noștri, nimic nu se va schimba în direcția dorită de fiecare dintre noi. Cât timp liderii politici refuză să privească mai departe de propriile interese, unele străine milioanelor de români, România va continuă să se decredibilizeze accentuat.

Să privim puțin către liderul (încă) incontestabil al PSD, Liviu Dragnea. Un lider politic abil, un președinte care conduce partidul cu o mână forte, dar care pare incapabil să înțeleagă că problemele sale penale trebuie rezolvate de el, nu de partid, nu de votanții PSD, nu de aplaudacii săi din partid care îi jură, interesat, credință/fidelitate veșnică!

Pesediștii care fac zid viu în jurul penalului Dragnea sunt aceiași care i-au jurat susținere pe viață și lui Ponta, și lui Geoană, iar lista liderilor PSD devorați de propriul partid poate continuă până la Ion Iliescu.

Despre ce vorbim? Despre iluzia/gogorița unui stat, chipurile, paralel care vrea să destructureze PSD atacându-l chiar pe liderul său, Liviu Dragnea! Sunt convins că, dacă Dragnea ar scapă, subit, de aceste dosare, statul paralel ar dispărea imediat! Până atunci, însă, este nevoie de această diversiune ieftină care împarte, din păcate, în două o Românie și așa dezbinată.

Din păcate, Dragnea și partenerul său de coaliție, Tăriceanu, au transformat instituții cheie ale statului român, în special Parlamentul, în unelte/instrumente folosite în scop personal/de gașcă politică. Devine greu de înțeles cum unii parlamentari și lideri grei din PSD, chiar și trecuți vremelnic pe linie moartă de liderul Dragnea, preferă să nu ia poziție față de anormalitatea acestei situații.

Cred, însă, că premierul Tudose, în perioada următoare, va încerca să îl elimine pe Dragnea de la șefia PSD. Va fi o luptă care pe care… Cine va câștiga vom vedea!

Departe de mine gândul, însă, de a da un cec în alb lui Kovesi și procurorilor DNA. Prea multe abuzuri, prea multe semne de întrebare, prea multe dosare care apar, pe piață, în momente bizare… De aici, însă, până la a o acuza pe Kovesi și, implicit, DNA de toate relele unui sistem judiciar, putred și încă dominat de interese partizane, este o cale lungă!

La rândul său, Iohannis face ceea ce a făcut și predecesorul său, Băsescu. A renunțat la orice brumă de echidistanță și se implică în lupta politică. Miza lui este una singură: câștigarea unui nou mandat de președinte! În rest, expresii ca interesul național, statul de drept, recredibilizarea sistemului de Justiție, rămân, din păcate, pierdute în discursuri/mesaje în care mai cred foarte puțini români.

În cazul lui Băsescu, lucrurile sunt clare. Credibilitatea sa a ajuns la cote de avarie. Cine îl mai crede pe el sau pe protejata sa, Elena Udrea, când vorbesc despre abuzurile DNA și ale SRI? Fiecare pasăre pe graiul ei piere, sună un proverb popular, care este pliat pe realitatea cu care se confruntă, în această perioadă, cei doi foști aliați și chiar mai mult decât atât.

PNL a ajuns un partid caricatural. Nu poate oferi soluții în contextul în care este plin până la refuz de politicieni compromiși care nu mai pot oferi nimic românilor. La rândul său, USR se află în disoluție, intrarea sa în Parlament fiind un „accident” la care au contribuit mulți români suprasaturați, ce-i drept, de scandaluri și lupte pentru Putere. Voturile primite de USR au fost consecința faptului că românii au realizat că între liderii PSD și cei ai PNL nu există nicio diferență la capitolul „dispreț față de cetățean”. Fără o reformă radicală, nu una mimată în care se vor regăsi aceiași actori politici compromiși, PNL nu va mai ajunge prea curând la guvernare.

Mândri că suntem români! Așa ar trebui să ne simțim fiecare dintre noi. Dar, hai, să fim sinceri cu noi înșine. Cât de mândru poate fi un român simplu, de la țară, când ajunge la spital, în fața unui ghișeu pentru a cere o informație sau a depune vreun act, într-o discuție cu un polițist rutier care se crede mai presus de lege, într-o tentativă eșuată de a te angajaza la o instituției publică, deși este bine pregătit, iar exemplele pot continua? O țară condusă de lideri și instituții care sfidează cetățeanul nu îți poate genera, din păcate, un sentiment de mândrie. Ci un alt fel de sentiment… Unul care te umple de un dezgust total…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.