Vaccinul antigripal, insuficient

Vaccinul antigripal a început să fie, în sfârşit, distribuit medicilor de familie. Numai că dozele sunt insuficiente, iar medicii de familie sunt nevoiţi să facă o selecţie a pacienţilor pe care să-i imunizeze gratuit. Pe ceilalţi, care nu fac parte din categoriile cu riscuri de îmbolnăvire, îi trimit să-şi cumpere singuri vaccinul.

Cei care au peste 65 de ani, bolnavii cronici, copiii, gravidele şi angajaţii din sistemul sanitar ar trebui imunizaţi cu vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătăţii.

„Am solicitat 100 de doze, fiind conştientă că n-o să primesc cât am nevoie. Sigur că necesarul era mult mai mare. Eu am pe listă mea cel puţin 400 de cronici care sunt eligibili pentru vaccinare. Am primit 30. I-am anunţat, sigur, pe cei din grupele de risc şi care vine primul primeşte vaccin”, explică Sandra Alexiu, medic de familie.

Alţi medici nu au primit nici măcar o doză. Aceştia atrag atenţia că vaccinarea trebuia începută în luna septembrie.

„Ţinând cont că pentru crearea imunităţii avem nevoie de 14 zile după inoculare, ar fi trebuit ca această campanie de imunizare să fie finalizată la data de 15 noiembrie”, subliniază dr. Valentin Boldea.

Unii pacienţi îşi sună de mai multe săptămâni medicii de familie ca să îi întrebe când sosesc dozele de vaccin.

Gripa se răspândeşte cel mai uşor în spaţiile aglomerate, cum ar fi şcolile sau mijloacele de transport în comun. Atunci când o persoană bolnavă strănută, virusul se împrăştie pe o rază de 6 metri. Asta înseamnă că un singur om poate îmbolnăvi zeci de oameni.

Simin Florescu, director medical Institutul Victor Babeş: „Pot fi complicaţii respiratorii, care pot să evolueze de la laringite la copiii foarte mici cu efect de sufocare până la pneumonii severe cu sindromul de detresă respiratorie acută la pacienţii adulţi sau bătrâni, la complicaţii neurologice. Poate deveni chiar şi mortală”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 15% dintre locuitorii unei ţări să fie imunizaţi, pentru că doar aşa scade riscul izbucnirii unei epidemii. Aşadar, ministerul ar fi trebuit să cumpere de 3 ori mai multe doze decât a achiziţionat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.