Festivalul „Crăciunul la români”

Grupuri de colindători și păstrători de tradiții din Argeș, Sibiu, Harghita, Prahova și Covasna au participat la cea de-a 27-a ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, care s-a încheiat, duminică, la Sfântu Gheorghe.

Câteva dintre cele mai frumoase și cunoscute colinde românești, printre care „Florile dalbe”, „O, ce veste minunată” și „Iată vin colindători”, s-au făcut auzite în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, dar și în centrul municipiului unde a avut loc un spectacol în aer liber, ce a inclus și jocuri cu măști, capre și urși.

Printre participanți s-a numărat și ansamblul „Colinda” din satul Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș, invitat pentru al patrulea an la acest festival.

„Satul Mățău se află la o distanță de șapte kilometri de Câmpulung (…), iar ansamblul nostru va împlini în curând 40 de ani, o vechime care exprimă prețuire față de valorile folclorice din zonă, dar și dorința și preocuparea de a prezenta folclorul muscelean (…) De Crăciun noi colindăm prin toată țara, dar am fost și peste hotare, în Republica Moldova, în Bulgaria, Belgia și Anglia și am colindat la ceas de sărbătoare (…) Cu vremea am strâns trei generații în acest ansamblu și ne luptăm să creștem și cea de-a patra generație, care se apropie de clasa zero (…) Anul acesta am adus la festival un dans al măștilor, al urșilor și al caprelor, dar și un cerb, conform unui colind pe care l-am cules și care, cred eu, se bucură de o anumită priză în spectacolul nostru (…) În județul Covasna sunt oameni deosebit de atenți și ospitalieri (…) Este pentru a patra oară când venim și ne simțim aici ca acasă”, a declarat pentru Agerpres, profesorul Cezar Neacșu, care coordonează ansamblul din anul 1971.

Printre cei care au cucerit publicul s-au numărat și membrii grupului de datini și obiceiuri „Răzeșii” al Centrului Cultural Tupilați, județul Neamț, care au impresionat, de asemenea, prin frumusețea portului popular.

„Suntem pentru a 22-a oară la acest festival, am venit cu un grup de colindători, cu jocul măștilor, jocul căpriței și hora de Anul Nou (…) Am reușit să păstrăm tradițiile prin intermediul șezătorilor pe care le organizăm la Centrul Cultural, unde avem și un muzeu. Aici ne adunăm în fiecare săptămână pentru repetiții, avem o colaborare foarte bună cu școala, cu biserica și așa reușim să ducem aceste obiceiuri mai departe (…) Cred că cele mai frumoase obiceiuri din zona Neamțului sunt jocul căpriței, jocul căiuților și Irozii. În aceste jocuri sunt antrenați și cei mai bătrâni, care încă mai dansează, dar în special tinerii (…) Costumele le procurăm de prin sate, avem și costume foarte vechi, scoase din lada de zestre, cum se spune, dar și costume noi”, a afirmat Romică Leonte, directorul Centrului Cultural Tupilați.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.