Comisia lui Iordache, constituțională

0

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările USR și PNL cu privire la Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru legile Justiției, potrivit unor surse din CCR.

La sfârșitul lunii noiembrie, Uniunea Salvați România a anunțat că a depus la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind Hotărârea Parlamentului nr. 69/2017 privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, informeaza Agerpres.

„Sesizarea USR arată că PSD — ALDE a acordat comisiei speciale atribuții ilegale, care potrivit regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere și de adoptare a modificărilor legilor Justiției”, a precizat USR.

Reprezentanții formațiunii au apreciat că din hotărârea de înființare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creează „o confuzie” între aceasta și atribuțiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine „incert” și „impredictibil”.

USR a menționat că, potrivit Constituției, proiectele de modificare a legilor Justiției care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaților și Senatului și abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului.

„Ce a făcut PSD — ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce înlocuiește comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului și își poate prelungi existența prin decizia Biroului permanent, ori de câte ori acesta o dorește, lucru care încalcă astfel Constituția și Regulamentul activităților comune ale celor două Camere”, a declarat senatorul Vlad Alexandrescu, vicepreședinte USR.

Conform USR, există deja precedente favorabile în jurisprudența CCR, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituțional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituțională a Legislativului.

De asemenea, CCR s-a pronunțat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreționar, abuziv, cu încălcarea atribuțiilor constituționale ale Parlamentului, a arătat Uniunea Salvați România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.