Tusk, susținut de viitorul cancelar austriac

Share:

Liderul austriac Sebastian Kurz, care se pregăteşte să devină şef al executivului, a declarat vineri că împărtăşeşte scepticismul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în ce priveşte cotele de refugiaţi, care „nu au funcţionat”, transmite AFP.

Tânărul preşedinte al formaţiunii conservatoare OeVP (Partidul Poporului), care a câştigat alegerile legislative anticipate din 15 octombrie, a apreciat că Donald Tusk „a avut dreptate să spună despre cotele obligatorii de migranţi stabilite în cadrul Uniunii Europene că nu au funcţionat”.

Întrebat de agenţia austriacă de presă APA, Sebastian Kurz a adăugat că intenţionează să pledeze „pentru schimbarea acestei politici de migraţie eronate”, argumentând că „este necesară o schimbare a sistemului”.

Rezervele exprimate de Donald Tusk cu privire la mecanismul „cotelor” obligatorii de repartizare a refugiaţilor în interiorul UE au generat, de miercuri, o polemică pe plan european. Potrivit lui Tusk, dezbaterea acestui subiect „s-a dovedit puternic conflictuală” în rândul partenerilor europeni, mobilizând o energie „disproporţionată” pentru a se dovedi în final „ineficace”.

Poziţia lui Tusk a stârnit controverse, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker calificând-o drept „inacceptabilă” şi de natură să „submineze unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidarităţii”. Din contră, alte ţări, cum este Ungaria, au salutat remarcile preşedintelui Consiliului UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.