Fumatul poate dezvolta 17 tipuri de cancer

0

Desi 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta boala continua sa creasca.

“Simpla pronuntare a termenului cancer, din partea medicului, evoca inca pentru 45% dintre romani o sentinta definitiva: decesul iminent, in scurt timp. Resemnarea in fata diagnosticului de cancer nu se coreleaza insa cu imensa acumulare de date stiintifice despre preventia, depistarea precoce, diagnosticul si tratamentul cancerului”, spune Dr. Marius Geanta, Presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina.

„In Statele Unite ale Americii, doua din trei persoane diagnosticate cu cancer traiesc la 5 ani de la momentul in care au fost diagnosticate. Pentru cancerul de tiroida, de prostata sau chiar cancerul la san, regula este supravietuirea a peste 95% dintre bolnavii cu cancer, pe o perioada mai lunga de 5 ani. Pentru a castiga definitiv lupta cu cancerul, pe langa continuarea cercetarii si asigurarea accesului la rezultatele acesteia, devine din ce in ce mai important sadiscutam altfel despre cancer, cu un optimism bazat pe dovezi”.

Dr. Marius Geanta descrie elementele importante ale campaniei Sa discutam altfel despre cancer: “Sa discutam – pentru ca prea putini sunt cei care au facut-o pana acum. Altfel – adicabazat pe dovezile stiintifice care sustin, de exemplu, ca exista mijloace eficiente de preventie si depistare precoce pentru cancerul de col uterin sau cancerul pulmonar. Altfel – cu optimismul adus de noile mijloace diagnostice si terapii, precum medicamentele tintite si imunoterapiile, care ajuta ca, in cazul diagnosticului de melanom malign avansat, unul din 5 pacienti sasupravietuiasca mai mult de 10 ani”.

Aparitia cancerului este legata de modificari majore la nivelul ADN-ului celulelor normale. Aceste transformari, care fac o celula normala sa se transforme intr-o celula canceroasa, sunt adesea determinate de factori pe care ii putem influenta intr-un mod relativ simplu.

Top 3 factori de risc pentru aparitia cancerului includ fumatul, infectiile si obezitatea. Dar conteaza foarte mult si expunerea excesiva la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluantii atmosferici.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar, dupa cum poate am fi crezut. Cancerul de vezica urinara, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap si gat sau cancerele sistemului digestiv – de esofag, stomac, ficat si pancreas – sunt corelate toate cu fumatul.

Un procent important dintre persoanele care se infecteaza cu virusul hepatitic B sau C poate dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat.

Infectia cu virusul numit HPV se asociaza cu aparitia cancerului de col uterin. 3 tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.

Daca discutam despre obezitate si despre sedentarism, 20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane care au kilograme in plus.

14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi si ovarian, se asociaza cu o greutate corporala mai mare decat cea recomandata.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.