Acțiuni dedicate Centenarului

0

Un program legat de Centenar va fi organizat anul viitor într-o casă din Spermezeu, Bistriţa-Năsăud, aflată în zona nouă a Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, aparţinând unui preot care a participat la Marea Unire din 1918.

„În 2018 sunt câteva programe pe care le gestionează Ministerul Culturii şi Preşedinţia României şi ne vom încadra, precum acela legat de aniversarea Centenarului Marii Uniri. Am început deja un proiect fiind vorba de aducerea în zona nouă a Muzeului Satului a unei case donate de episcopul Europei de Nord, PS Macarie; este o casă de preot şi, conform istoriei acestei case, un preot care a participat la Marea Unire. Ea s-a ridicat în mare parte, urmând să fie finisată şi tencuită. Mai avem de ridicat anexa, grajdul. Sper ca anul viitor să obţinem suficient de repede bani pentru a o finaliza şi a face în jurul ei câteva programe legate de Marea Unire”, a declarat marţi, pentru Agerpres, managerul Muzeului Naţional al Satului, Paulina Popoiu.

Ea spune că a primit foarte târziu banii de investiţie pentru această casă, dar în această iarnă specialiştii muzeului vor demara o cercetare aprofundată în Spermezeu, urmând ca în primăvară casa să fie funcţională.

„Noi o să mergem în iarna asta să facem acolo o cercetare aprofundată, să vedem cine este preotul, care a fost participarea lui la Unire. Eventual să găsim informaţii despre familia lui. Aici ne va ajuta mult Preasfinţia Sa. Acesta este, de fapt, pretextul, pentru că noi vom dezvolta ideea şi acţiunea privind preoţii care au participat la Marea Unire. Ei au avut un rol important de păstori ai poporului. Dacă primim în primăvară, martie – aprilie, banii, sigur, noi într-o lună o terminăm”, a afirmat Popoiu.

Printre proiectele anului 2018, managerul Muzeului Satului a amintit o serie de acţiuni legate de participarea preoţilor la Primul Război Mondial, continuarea acţiunilor din ciclul „Eroii Satelor” şi iniţierea altora din cadrul Sezonului franco-român, precum găzduirea unei expoziţii de fotografie de la 1936 din Franţa, propusă de Musee d’Aquitaine din Bordeaux, ca şi itinerarea de către Muzeul Satului a unei expoziţii în Hexagon, la l’Écomusée de la Grande Lande de lângă Bordeaux.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.