Phenianul, în spatele atacului cibernetic WannaCry

Share:

Coreea de Nord este „în mod direct responsabilă” pentru atacul cibernetic cu virusul de tip ransomware WannaCry, din luna mai, în urma căruia au fost afectate companii şi instituţii publice din întreaga lume, potrivit unui oficial de rang înalt de la Casa Albă, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

„Atacul a fost masiv şi a costat miliarde, şi Coreea de Nord este direct responsabilă”, a afirmat Tom Bossert, consilier al preşedintelui Donald Trump pentru Securitate internă şi antiterorism, într-un comentariu publicat online de Wall Street Journal.

Bossert a mai indicat că oricine provoacă pagube Statelor Unite va fi tras la răspundere, însă nu a oferit detalii privind măsurile pe care Washingtonul ar putea să le impună împotriva Phenianului.

Consilierul prezidenţial a mai afirmat că „WannaCry a fost nediscriminatoriu, nesăbuit”.

Autorităţile americane susţin „cu un grad foarte mare de încredere” că atacul cibernetic a fost executat de o entitate numită Grupul Lazarus, despre care se crede că lucrează pentru Coreea de Nord, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

Mai mulţi experţi în securitatea cibernetică, precum şi autorităţile britanice, au ajuns deja la concluzia că Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de ţări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi în România.

Atacurile cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, Deutsche Bahn şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Iniţial, atacul a părut a fi un atac tipic cu un virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Ulterior, unii experţi au ajuns la concluzia că cererea de răscumpărare avea rolul de a masca o intenţie mult mai distructivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.