Toader și Iohannis, contre pe legile justiției

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a răspuns criticilor pe care i le-a adus preşedintele Klaus Iohannis, spunând, miercuri seară, la Antena 3, că intenţiona „oarecum”, cel puţin în faza iniţială a modificărilor legilor justiţiei, să aibă un dialog cu şeful statului, dar, „din senin”, a auzit o declaraţie a preşedintelui care spunea că şi-a pierdut încrederea în el. 

Tudorel Toader a spus că, într-adevăr, nu l-a căutat niciodată pe Klaus Iohannis, dar nu înseamnă că l-a evitat, el susţinând că i se pare normal să rămână în banca sa şi de acum încolo, în limitele competenţelor sale.

„Oarecum era în intenţia mea, cel puţin în faza iniţială a elaborării acestor modificări, dar din senin am auzit o declaraţie că şi-a pierdut încrederea în ministrul Justiţiei. Am luat partea bună, că a avut încredere (…) Nu l-am căutat niciodată, dar nu înseamnă că l-am evitat, şi că am exprimat până la umă competenţele pe care le am, iar în competenţele mele intră şi elaborarea modificărilor la cele trei legi ale justiţiei”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit News.ro.

El a spus că are convingerea că este normal să rămână în banca lui, în limitele competenţelor sale legale şi constituţionale.

„Cel cu rang mai mic nu-i propune ceva celui cu rang mai mare. Dacă domnia sa ar fi considerat util să avem o întrevedere, sigur, putea să-mi spună şi dădeam curs. (…) Eu îmi voi vedea mai departe de limitele mele de competenţă”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

El a mai spus că, atunci când cele trei legi vor ajunge la promulgare, preşedintele va putea să îşi exercite prerogativele constituţionale – să le trimită la reexaminare şi, apoi, la Curtea Constituţională.

Întrebat despre avertismenul preşedintelui că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei, ministrul Justiţiei a spus că sunt modificări legislative diferite şi proceduri diferite, neputând fi comparată România cu situaţia din Polonia.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ministrul Tudorel Toader îl evită. ”Nu vi s-ar fi părut normal să mă anunţe şi pe mine când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?”, a spus preşedintele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.