Directorul CNAIR se laudă cu kilometrii de autostradă

0

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ştefan Ioniţă, a afirmat, joi, că anul acesta au fost efectiv construiţi alţi 53,58 kilometri de autostradă, exceptând cei 15,4 kilometri pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, daţi în circulaţie, şi cei 8,7 kilometri pe sectorul Gilău – Nădăşelu, care au fost recepţionaţi, dar pe care se va circula în toamna anului 2018.

„Avem efectiv construiţi 53,38 de kilometri, afară de cei 15 care sunt în circulaţie şi cei 9 care sunt nefuncţionali – şi aţi văzut că nu am făcut niciun anunţ legat de recepţia celor 9 km, pentru că atâta timp cât nu sunt funcţionali nici nu i-am avut în discuţie. Deci, s-au mai recepţionat circa 9 kilometri în zona Gilău – Nădăşelu, dar vom vorbi de ei atunci când podul va fi realizat, undeva în toamna anului viitor. Cu alte cuvinte, anul acesta nu am recepţionat decât 24 de kilometri, foarte puţin în raport cu ce ne propusesem, dar mai sunt finalizaţi la gata alţi 53 de kilometri în amplasament acum, dar nu pot fi daţi în circulaţie din cauza legislaţiei. În iulie s-a schimbat legislaţia – 273 Regulamentul de recepţie a fost schimbat prin 343 HG, astfel încât lucrurile sunt destul de clare. A dispărut noţiunea aceea cu anexa 2 şi anexa 3 – ştiţi foarte bine că era o anexă în care se treceau lucrările care erau neconforme sau care nu afectau afectau siguranţa circulaţiei, era o nuanţă foarte clară”, a explicat Ioniţă, după un eveniment de premiere a câştigătorilor unui concurs de fotografii iniţiat de CNAIR.

Potrivit acestuia, pe Lugoj – Deva lot 4 sunt în jur de 12 kilometri care sunt finalizaţi de antreprenor inclusiv cu elemente de siguranţa circulaţiei, pe Lugoj – Deva lot 3 sunt 8,6 kilometri, pe Lugoj-Deva lot 2 sunt cei 4 km care nu vor fi funcţionali decât când se finalizează secţiunea E, pe Sebeş-Turda lot sunt 16 km, care vor fi recepţionaţi undeva la început de februarie, în prima săptămână din februarie.

„Ne anunţa antreprenorul că finalizează şi aducţiunea cu apă sau ce mai are de făcut. Practic, sunt finalizaţi toţi, dar mai e o problemă la centrul de întreţinere”, a subliniat Ioniţă.

În plus, pe Sebeş – Turda lot 3 în jur de 12,4 km vor fi recepţionaţi pe data de 9 ianuarie, în cazul în care condiţiile sunt îndeplinite.

„Pe 9 ianuarie ne prezentăm la recepţie şi, în măsura în care sunt îndeplinite condiţiile, recepţionăm. Recepţia poate să dureze şi 2-3 zile. Vor fi 12,4 km pe Sebeş-Turda lot 3. Ce am făcut în acest an, practic, se va concretiza începând cu anul viitor cu un vârf în anul 2019. Dacă nu promovezi obiective, nici nu ai de unde recepţiona. Trebuie să promovăm toate obiectivele de care România are nevoie, le-am promovat şi în 2019 vom avea un vârf, aşa cum s-a întâmplat şi în 2013. Obiective promovate începând cu 2010 s-au concretizat în 2013, ca un vârf undeva la 140 de km. După aceea, obiective au fost promovate puţine”, a precizat şeful CNAIR.

Alte loturi de autostradă care se aşteaptă să fie finalizate în 2018 sunt şi pe Lugoj – Deva lot 3, Sebeş – Turda, lot 2, Câmpia Turzii – Ogra şi Ogra – Tîrgu Mureş şi „ciotul” de 3 km la intrarea în Bucureşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.