Rajoy nu vrea să-l primească pe Puigdemont

0

Şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy a respins vineri propunerea fostului lider secesionist Carles Puigdemont de a avea o întrevedere după victoria taberei separatiste în alegerile din Catalonia, informează AFP.

Întrebat cu privire la propunerea de a dialoga lansată de Puigdemont la Bruxelles, unde acesta s-a autoexilat, Rajoy a răspuns: „Persoana cu care ar trebui să ia loc la masa de negocieri este cea care a câştigat alegerile, doamna (Ines) Arrimadas”, cap de listă al partidului anti-independenţă Ciudadanos, care a câştigat cele mai multe locuri în parlamentul catalan.

Separatiştii vor avea majoritatea în legislativ şi sunt singurii care ar putea forma un guvern, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei. Acesta nu va dispune însă de aliaţi pentru a forma un guvern, date fiind scorurile înregistrate de socialişti (17 locuri) şi de Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy (doar 3 mandate).

Principalele două partide pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia şi ERC – republicanii de stânga -, au obţinut 34, respectiv 32 de mandate, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiştii antisistem, 4 mandate).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.